Suđenje

Lazar Mutlak: Narušeno zdravlje žrtve posljedica seksualne torture

15. Maja 2024.18:16
Na suđenju za silovanje Lazaru Mutlaku u Višem sudu u Beogradu, vještakinja medicinske struke je kazala da je svjedokinji nakon preživljenih seksualnih tortura narušeno zdravlje uz trajno umanjene životne sposobnosti.
Viši sud u Beogradu. Foto: BIRN

Alma Bravo-Mehmedbašić, vještakinja medicinske struke koja je svjedočila videolinkom iz Suda Bosne i Hercegovine, kazala je da je 2018. izvršila uvid u medicinsku dokumentaciju, uz podatke koje je svjedokinja navela tokom intervjua.

Kao zaključak medicinskog vještačenja, Bravo-Mehmedbašić je navela da je kod svjedokinje došlo do pojave posttraumatskog stresnog sindroma (PTSP) te da je doživjela trajnu promjenu ličnosti.

Vještakinja je pojasnila da je žrtva trpjela strah dok nije došla na slobodnu teritoriju te da je on bio srednjeg intenziteta u narednih dva mjeseca, kada se bojala posljedica silovanja, a koji je kasnije prošao kada je uvidjela da ih neće biti.

Kazala je da je, prema naredbi Tužilaštva BiH, trebala da ispita traumatični događaj, a to je seksualna tortura kod žrtve.

Tužilaštvo BiH je protiv Lazara Mutlaka podiglo optužnicu početkom 2019. godine za silovanje i seksualno zlostavljanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti. Tereti se da je kao pripadnik Štaba Teritorijalne odbrane Srpsko Goražde, 25. maja 1992. godine, upotrebom sile i prijetnjom po život, izvršio nad žrtvom – ženom bošnjačke nacionalnosti – silovanje i seksualno zlostavljanje, što je ostavilo teške i trajne fizičke i psihičke posljedice na žrtvu.

Njegovo procesuiranje je potom preuzelo srbijansko pravosuđe.

Poslije saslušanja vještakinje iz sudnice Suda BiH, prekinut je link s beogradskim Višim sudom.

Senita Patković