Vijesti


Osigurati jednaka prava ženama žrtvama rata 26. Juna 2012. Članak BiH mora što prije usvojiti strategiju tranzicijske pravde i osigurati jednaka prava za žene i muškarce žrtve rata, stoji u izvještaju Impunity Watcha.
Mladić: Dokazni postupak počinje 22. Juna 2012. Članak Haški tribunal odredio je da dokazni postupak na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), počne 9. jula ove godine.
Lokalno pravosuđe – Mostar: Odgođeno suđenje Jakovljeviću 22. Juna 2012. Članak Suđenje Ivanu Jakovljeviću za zločine počinjene na području Prozora/Rame pred Kantonalnim sudom u Mostaru odgođeno je za 18. septembar zbog nedolaska svjedoka Tužiteljstva.
Lokalno pravosuđe – Mostar: Godina zatvora za Jarka 22. Juna 2012. Članak Kantonalni sud u Mostaru osudio je Vlatka Jarka na godinu dana zatvora zbog zločina nad civilima na području Stoca.
Lokalno pravosuđe – Trivunović: Oslobađajuća presuda 22. Juna 2012. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) oslobodio je Ranka Trivunovića optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Glamoča.
Lokalno pravosuđe – Banja Luka: Optuženi svjedočio o ubistvu 22. Juna 2012. Članak Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločin počinjen na području Ključa, optuženi Brane Dmičić ispričao je kako je u julu 1992. godine ubijen Alija Lemeš, dok su ga prevozili u zatvor.
Uhapšeni Ostoja Stanišić i Marko Milošević 21. Juna 2012. Članak Po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeni su Ostoja Stanišić i Marko Milošević zbog sumnje da su počinili genocid nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Višegradu i Sokocu 21. Juna 2012. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su P.M., kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za zločine na području Višegrada i Sokoca.
Džeko: Zahtjev za produženje pritvora 21. Juna 2012. Članak Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Edina Džeke, optuženog za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice i Trusine, Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora. Odbrana optuženog usprotivila se ovom prijedlogu.
Određen pritvor Savi Živkoviću 19. Juna 2012. Članak Živkoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i zbog mogućnosti narušavanje javnog reda.