Članak

Lokalno pravosuđe – Mostar: Godina zatvora za Jarka

22. Juna 2012.00:00
Kantonalni sud u Mostaru osudio je Vlatka Jarka na godinu dana zatvora zbog zločina nad civilima na području Stoca.

This post is also available in: English

Jarak je proglašen krivim da je, kao pripadnik brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudjelovao u protivzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

“Optuženi je 17. jula 1993. u selu Ošanići, sa još dvojicom neidentifikovanih pripadnika HVO-a, uhapsio Maida Rudića, Dževada Avdića i Mustafu Avdića, zavezavši im ruke bodljikavom žicom i psujući im balijsku mater. Nakon toga ih je odveo u kuću Vlatka Raguža, gdje je bila komanda HVO-a, znajući da će kasnije biti odvedeni u Koštanu bolnicu i Dretelj”, naveo je Hamo Kebo, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Vijeće je optuženog proglasilo krivim i za prisilno preseljavanje bošnjačkog stanovništva iz Stoca, odakle su žene i djeca odvoženi u Blagaj, koji je bio pod kontrolom Armije BiH (ABiH), dok su muškarci odvođeni u logore.

Jarak je oslobođen optužbe da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topića i da im je prijetio kako će ih sve zapaliti, te da je Muhiba Topić Muhiba, uslijed njegovih prijetnji, izvršila samoubistvo.

“Sud je konstatovao da su to bile obične prijetnje, koje nisu provedene u djelo, pa smo utvrdili da iste ne mogu predstavljati dokaze”, kazao je Kebo.

On je dodao da je Vijeće izreklo najmanju moguću kaznu.

“Mislili smo da ovo djelo ne zaslužuje veću kaznu. Razumijemo da je tada bilo teško neizvršiti naredbu, ali da, bez obzira na to, niste smjeli izvršiti te naredbe. Prema tome, hapšenje civila i njihovo nezakonito zatvaranje predstavlja djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva”, obrazložio je sudija.
                                                                                                                                    S.G.

Povezani članci

This post is also available in: English