Članak

Lokalno pravosuđe – Banja Luka: Optuženi svjedočio o ubistvu

22. Juna 2012.00:00
Svjedočeći u svoju korist na suđenju za zločin počinjen na području Ključa, optuženi Brane Dmičić ispričao je kako je u julu 1992. godine ubijen Alija Lemeš, dok su ga prevozili u zatvor.

This post is also available in: English

Dmičić i Rade Brkić su optuženi da su zajedno sa Dejanom Gavrićem, koji je u međuvremenu poginuo, ubili Aliju Lemeša. Optuženi su, prema optužnici, u to vrijeme bili policajci.

Dmičić je ispričao da je bio na porodičnom ručku kada ga je kurir obavijestio da ga “vršilac dužnosti komandira Gavrić” zove u stanicu.

“Kada sam otišao tamo, u kancelariji sam zatekao Gavrića i Lemeša. Gavrić mi je rekao da se idem presvući, jer moramo Lemeša odvesti u zatvor Kameno”, kazao je Dmičić.

On i Gavrić su, kako je naveo, vozilom išli ispred hladnjače, u kojoj je bio Lemeš.

“Tokom vožnje Gavrić je govorio da je Lemeš ekstremista, da ima oružje i da odbija da poveze srpsku djecu kada prođe svojim kombijem kraj njih. U Vučijoj poljani smo skrenuli na makadamski put. Tu je zaustavio vozilo i rekao da ne možemo dalje”, kazao je Dmičić.

Kako je dodao, svi su izašli iz vozila, a Gavrić je otišao iza hladnjače.

“Čuo sam ga kako govori: ‘Izlazi!’, a Lemeš je rekao: ‘Nemoj me ubiti.’ Gavrić je potom počeo galamiti i psovati, i kada sam prišao, vidio sam leš Lemeša koji leži okrenut prema zemlji. Bilo je tu par ljudi, mislim da sam vidio i Brkića, ali nisam siguran“, ispričao je Dmičić.

On je dodao da je sve ispričao komandiru Policijske stanice Gornji Ribnik Dušanu Stanareviću.

“Komandir stanice Stanarević je u tom periodu bio na Manjači, gdje je čuvao zarobljenike, i kad se vratio, rekao sam mu da je ubijen Lemeš, kao i da je bačena bomba u bošnjački stan”, naveo je Dmičić.

Ove navode potvrdila je svjedokinja Odbrane Milica Stanarević, supruga bivšeg komandira stanice.

“Početkom jula 1992. godine, moj suprug je bio na Manjači 20-ak dana i čim se vratio, nije stigao ni da se presvuče, već je bio došao Dmičić i oni su nešto pričali. Ja sam otišla da skuvam kafu i, kad sam se vratila, samo sam čula mog supruga kako govori: ‘Ja sam to stalno pokušavao da spriječim.’ Nisam znala na šta misli, jer nikad nije pričao sa mnom o poslu”, kazala je Stanarevićeva.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 22. jun.

G.O.

This post is also available in: English