Članak

Lokalno pravosuđe – Trivunović: Oslobađajuća presuda

22. Juna 2012.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) oslobodio je Ranka Trivunovića optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Glamoča.

This post is also available in: English

Trivunović je oslobođen optužbe da je 11. aprila 1992. u selu Dolac (općina Glamoč) kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) ubio ranjenog Nikolu Aničića, tadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iz Tomislavgrada.

Zorica Gogala, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da Optužba nije dokazala da je Trivunović počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

“Ne postoji niti jedan dokaz da je Aničić bio živ kada je Trivunović ispalio hitac iz automatske puške. Ovaj sud nije mogao utvrditi da je smrt Aničića u uzročnoj vezi sa radnjama Trivunovića”, obrazložila je Gogala.

Trivunoviću je ukinut pritvor.

Suđenje Trivunoviću obnovljeno je 20. juna pred Vrhovnim sudom FBiH nakon što je Kantonalni sud u Livnu dva puta osudio optuženog.

Vrhovni sud je 18. aprila ukinuo presudu Kantonalnog suda u Livnu od 1. decembra 2011., kojom je Trivunović bio osuđen na pet godina zatvora, a ranije je ukinuo i presudu ovog suda iz marta prošle godine, kojom je optuženom bilo izrečeno sedam godina zatvora.

A.S.

This post is also available in: English