Vijesti


Bašić i Šijak: Pošten čovjek 28. Augusta 2012. Članak Svjedok Odbrane Muhidina Bašića kazao je da se 1992. godine skrivao oko 15 dana u kući optuženog, ocijenivši ga kao poštenog čovjeka.
Sarić: Policajcima naređivao Sara 28. Augusta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu, zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva rekao je da je optuženi Goran Sarić bio nadređeni policajcima na području Nahoreva i u bolnici Jagomir, u kojoj je bio zatočen tri dana.
Mladić: Vatra po Sarajevu da se razvuče pamet 27. Augusta 2012. Članak Tužioci na suđenju Ratku Mladiću u Haagu kao dokaz su uveli snimak razgovora u kojem on, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine naređuje otvaranje artiljerijske vatre po četvrtima Sarajeva u kojima nema mnogo Srba kako bi se stanovništvu “razvukla pamet”.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Potvrđena optužnica za zločin u Smolući 24. Augusta 2012. Članak Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Milorada Cvijanovića Mička, Milorada Cvijanovića, Svetomira Ilića i Vase Ilića, optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima u selu Smoluća, na području općine Lukavac.
Macić: Potraga za svjedokom 24. Augusta 2012. Članak Suđenje Esi Maciću, optuženom za ratni zločin počinjen u Konjicu, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH.
Silos: “Politički pamflet” u sudnici 24. Augusta 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene na području opštine Hadžići, svjedok Vinko Lale je kazao da je prije odvođenja u “Silos” nabavio pušku zbog straha za svoju porodicu.
Jukić: Zarobljenik posječen staklom 24. Augusta 2012. Članak Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ustvrdio je da je u augustu 1993. godine u Srednjoškolskom centru u Prozoru vidio kako optuženi Željko Jukić staklom “siječe” njegovog komšiju po leđima i prsima.
Mladić: Neselektivna vatra na Sarajevo 23. Augusta 2012. Članak Nastojeći da opovrgne svjedočenje bivšeg dopisnika televizije Sky Aernouta van Lyndena da su srpske snage u ljeto 1992. terorisale stanovništvo Sarajeva granatiranjem, Odbrana Ratka Mladića je tvrdila da su na meti VRS-a bili samo vojni ciljevi u gradu.
Mujčinović i Hrustić: Završen dokazni postupak 23. Augusta 2012. Članak Nakon što je Sud BiH objavio da posljednji svjedok na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću neće moći biti saslušan zbog zdravstvenih razloga, okončan je dokazni postupak, a iznošenje završnih riječi zakazano je za septembar.
Gazdić: Bez saznanja o optuženom 23. Augusta 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Odbrane je kazala kako je nikada niko tokom davanja iskaza nije pitao ništa o optuženom Jasku Gazdiću.