Članak

Lokalno pravosuđe – Tuzla: Potvrđena optužnica za zločin u Smolući

24. Augusta 2012.00:00
Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv Milorada Cvijanovića Mička, Milorada Cvijanovića, Svetomira Ilića i Vase Ilića, optuženih za zločine nad ratnim zarobljenicima u selu Smoluća, na području općine Lukavac.

This post is also available in: English

U optužnici je navedeno da su četvorica optuženih, kao pripadnici Teritorijalne odbrane a potom Vojske Republike Srpske (VRS), u junu i julu 1992. godine počinili zločin nad ratnim zarobljenicima bošnjačke nacionalnosti.

Optuženima se stavlja na teret da su od 25. juna do 29. jula 1992. godine, na području sela Smoluća, nečovječno postupali prema većem broju zarobljenih pripadnika Teritorijalne odbrane BiH tako što su ih zatvarali i premlaćivali, nanosili im teške tjelesne povrede, narušavali zdravlje, te na taj način im nanosili snažnu tjelesnu i duševnu bol i patnju.

U optužnici stoji da su prilikom premlaćivanja ratnih zarobljenika optuženi koristili, osim ruku i nogu, i palice, noževe i drugo hladno oružje, te kundake pušaka.

Također se navodi da zarobljenicima nisu davali hranu, te da su pozivali civile i druge vojnike i dozvoljavali im da tuku zarobljenike.

Miloradu Cvijanoviću Mičku i Svetomiru Iliću na teret su stavljene po dvije tačke optužnice, dok su Milorad Cvijanović i Vaso Ilić obuhvaćeni po jednom tačkom.

Četvorica optuženih će se o krivnji izjasniti u narednom periodu.

A.H.

This post is also available in: English