Članak

Gazdić: Bez saznanja o optuženom

23. Augusta 2012.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Foči, svjedokinja Odbrane je kazala kako je nikada niko tokom davanja iskaza nije pitao ništa o optuženom Jasku Gazdiću.

This post is also available in: English

Mersada Bektović ispričala je kako je u oktobru 2010. godine davala iskaz u jednom drugom predmetu koji se vodio pred Sudom BiH, ali da je tada niko nije ništa pitao o optuženom Gazdiću.    

“Niko me ništa nije pitao za Jaska Gazdića, niti sam ikada išta čula vezano za njega”, kazala je svjedokinja Bektović.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. nečovječno postupao prema ženskim osobama bošnjačke nacionalnosti koje su bile nezakonito zatvorene u prostorijama sportske dvorane “Partizan” u Foči.

U optužnici se navodi da je Gazdić u junu 1992. iz sportske dvorane “Partizan” odveo 12-godišnju svjedokinju A u stan, te joj naredio da se okupa, udario je pesnicom u predjelu glave, od čega je oštećena djelomično izgubila svijest, a zatim je silovao.

Gazdića optužnica tereti i da je u seksualnom ropstvu držao jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Na upit Duška Tomića, branioca optuženog Gazdića, da li zna nešto o odvođenju kćerke zaštićene svjedokinje R, Bektović je odgovorila da zna da je kćerka R odvedena, ali da ne zna ko je to uradio.

“Tu djevojčicu je vratio Neđo Samardžić, tako je kazala djevojčica”, rekla je svjedokinja Bektović.

Apelaciono vijeće Suda BiH u decembru 2006. osudilo je Neđu Samardžića na 24 godine zatvora za zločine koje je počinio na području općine Foča tokom 1992. i 1993. godine.

Samardžić je, između ostalog, osuđen za višestruka silovanja Bošnjakinja u ozloglašenoj Karaman kući, gdje je više žena držano u pritvoru. Među njegovim žrtvama bile su i maloljetne osobe, od kojih je najmlađa imala 12 godina.

Na dijelu suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost, iskaz je dala i zaštićena svjedokinja D, kojoj su ranije dodijeljene mjere zaštite identiteta.

Prema službenom rasporedu Suda, nastavak suđenja zakazan je za 29. august.

                          S.U.

This post is also available in: English