Članak

Jukić: Zarobljenik posječen staklom

24. Augusta 2012.00:00
Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ustvrdio je da je u augustu 1993. godine u Srednjoškolskom centru u Prozoru vidio kako optuženi Željko Jukić staklom “siječe” njegovog komšiju po leđima i prsima.

This post is also available in: English

Svjedok S7 ispričao je u Sudu BiH da je, skriven između stolova i stolica u hodniku Srednjoškolskog centra, gledao kako optuženi “siječe” njegovog komšiju Ibru Pilava, koji je kasnije s još nekoliko osoba odveden i tada im se svima gubi svaki trag.

“Željko ulazi u WC i razbija staklenu flašu. Ja to sve čujem. Dolazi do Ibre i onda ga počinje sjeći. Tad sam vidio Željka od glave do pojasa”, prisjetio se svjedok, dodavši da je optuženi tada pitao za njega, a “Ibro mu je odgovorio da sam prebačen u Dretelj”.

Kada je optuženi otišao, kazao je svjedok, Ibro mu je ispričao šta mu se sve desilo pošto nije znao da je sve gledao dok je bio skriven.  

“Zadnje riječi Ibrine su bile da dolazi Željko po njega. Ibro mi je rekao da ako preživim, da ispričam njegovoj braći ko ga je sjekao i odveo. (…) Dolazi Željko ponovno i odvodi Ibru Pilava, Vahida Berića i Mirsada Pilava. Od tada nikad više nisam vidio te ljude”, kazao je svjedok, dodavši da je i odvođenje gledao s mjesta gdje se skrivao kada je Pilav bio “sječen”.

Željko Jukić je optužen da je od jula do septembra 1993. godine, s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima i prisilnim nestancima u Prozoru.

Svjedok je dodao da se, iste noći kada su odvedeni Ibro, Mirsad i Vahid, optuženi Željko Jukić vratio u Srednjoškolski centar sa Vinkom Papkom i “tražili su mene”.

“Vinko Papak ide s baterijom i svijetli. Došao je do mene i zastao. Baterija mi je bila uperena u glavu – ja kad se nisam srušio… Potom je rekao: ‘Hajdemo, Željko, nije ovdje’, nakon čega su otišli”, prisjetio se svjedok.

Papak je optužen za zločine počinjene u Prozoru, ali je nedostupan organima gonjenja u BiH.

Svjedok S7 je ispričao da je Željkov glas prepoznao i tokom napada na selo Lapsunj, kada je neko pucao dok je bježao kroz šumu i kada je ranjen.  

“Željka Jukića poznajem od malih nogu. Išli smo u osnovnu školu zajedno. Igrali smo fudbal i družili se. Imam njivu iza njegove kuće”, pojasnio je svjedok.  

Na ovom suđenju vještak Hamza Žujo je iznio nalaz i mišljenje o povredi butne kosti kod Uzeira Sabitovića koja mu je nanesena hicem. Žujo je utvrdio da je smrt Uzeira Sabitovića mogla nastupiti na osnovu povrede koja je nastala na kosti.

“Ovakva povreda može da bude opasna po život”, rekao je Žujo.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. august.

A.S.

Povezani članci

This post is also available in: English