Članak

Macić: Potraga za svjedokom

24. Augusta 2012.00:00
Suđenje Esi Maciću, optuženom za ratni zločin počinjen u Konjicu, odgođeno je zbog nedolaska svjedoka Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Iako je Sudsko vijeće 5. jula prihvatilo prijedlog Odbrane da se ponovo sasluša svjedok Dragan Đorđić, koji je ranije svjedočio u korist Optužbe, on se nije pojavio u sudnici.

U pismenom obrazloženju koje je poslao svjedok, a što je pročitano u sudnici, stoji da on ima ozbiljne povrede kičme te da i u narednom periodu neće moći putovati.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, Dragan Đorđić je ranije izjavio da je optuženi Macić u logoru Čelebići ubio Milorada Kuljanina.

Ove navode pokušao je negirati Zoran Đorđić, koji se nedavno na suđenju pojavio kao svjedok Odbrane, tvrdeći da Dragan Đorđić nije bio očevidac Kuljaninovog ubistva, počinjenog 1992. godine u logoru Čelebići.

Odbrana optuženog Macića je potom predložila Sudskom vijeću da se, s obzirom da Dragan Đorđić ne može doći na suđenje, ponovno sasluša svjedok Odbrane Zoran Đorđić u vezi s navodima nekih svjedoka Tužilaštva BiH koji su rekli da je on vršio uticaj na svjedoke.

“Za Odbranu je važno da se na ove okolnosti ispita ovaj svjedok”, kazao je Kadrija Kolić, branitelj optuženog Ese Macića.   

Macića, bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH), optužnica tereti za zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti u logoru Čelebići i Sportskoj sali “Musala” u Konjicu. Na teret mu je stavljeno da je 1992. godine učestvovao u ubistvu dva srpska civila u Čelebićima.

Suđenje će biti nastavljeno kada Odbrana stupi u kontakt sa svjedokom Zoranom Đorđićem.

                          M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English