Članak

Mujčinović i Hrustić: Završen dokazni postupak

23. Augusta 2012.00:00
Nakon što je Sud BiH objavio da posljednji svjedok na suđenju Zurahidu Mujčinoviću i Sulejmanu Hrustiću neće moći biti saslušan zbog zdravstvenih razloga, okončan je dokazni postupak, a iznošenje završnih riječi zakazano je za septembar.

This post is also available in: English

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, kazao je da je svjedok Lazar Stanišić obavijestio Državni sud kako nije u mogućnosti da svjedoči zbog zdravstvenih razloga, zbog čega je Vijeće zaključilo da ga neće više pozivati.  

S obzirom da je on bio posljednji najavljeni svjedok, Sudsko vijeće je zaključilo dokazni postupak, nakon čega je Tužilaštvo BiH predstavilo izmijenjenu optužnicu.

Kako je rekao tužilac Mirko Lečić, optužnica u samo jednoj podtački ispušta “jednu inkriminaciju u odnosu na drugooptuženog Hrustića“.

S obzirom da Odbrane dvojice optuženih nisu imale primjedbi na izmijenjenu optužnicu, Sudsko vijeće je zakazalo termine iznošenja završnih riječi.

Tužilaštvo BiH će završnu riječ iznijeti 5. septembra, dok će Odbrane to učiniti sedam dana kasnije.

Državno tužilaštvo tereti Mujčinovića i Hrustića, bivše pripadnike 21. brdske brigade Srebrenik Armije BiH (ABiH), da su u ljeto 1992. godine nečovječno postupali prema civilima srpske nacionalnosti zatvorenim u zgradi Omladinskog doma u Rapatnici kod Srebrenika.

U optužnici stoji da je Mujčinović u više navrata fizički i psihički zlostavljao jednog zatvorenika, dok je skupa s Hrustićem nekoliko puta sudjelovao u zlostavljanju drugog zatvorenika.

Nakon okončanja dokaznog postupka, Sudsko vijeće je obojici optuženih ukinulo mjere zabrane.

D.Dž.

This post is also available in: English