Članak

Optuženi izbačen zbog vrijeđanja svjedoka

12. Aprila 2013.00:00
Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Haagu izbacile su iz sudnice optuženog Ratka Mladića zbog toga što je rekao da svjedok Optužbe iz Srebrenice koji je preživio strijeljanje – laže.

Dok su ga pripadnici obezbjeđenja izvodili, Mladić je svjedoku opsovao majku “tursku”, a sudiju nazvao medvjedom.

Mladić, koji je kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS) optužen za genocid u Srebrenici i druge zločine u BiH, pojavio se jutros u sudnici poslije dva dana odsustva zbog manjeg medicinskog zahvata.

Zaštićeni svjedok RM-346 ispričao je kako je 16. jula 1995. preživio strijeljanje oko 1.200 Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo kod Zvornika.

Poslije dvadesetak minuta, na zahtjev Odbrane, sudije su dale kratku pauzu, kako bi Mladić na nekoliko minuta mogao da izađe iz sudnice.

Pri povratku, Mladić je glasno izgovorio nekoliko riječi, a predsjedavajući sudija Alphons Orie pitao je svjedoka da li se optuženi njemu obratio.

“Najvjerovatnije, zato što je rekao da sam ja to sve slagao. Nisam siguran da li je za mene, pretpostavljam”, odgovorio je RM-346.

Nakon što je sudija Orie saopštio da će optuženog zbog toga ukloniti iz sudnice, Mladić je, dok su ga stražari izvodili, vikao:
“Što me, bre, uklanjaš, međede jedan! Ja sam rekao mom advokatu, a ne njemu… Ovaj laže, Turčin…”

Mladićev branilac Branko Lukić potvrdio je da je optuženi rekao advokatu Miodragu Stojanoviću da je svjedok “sve naučio napamet”.

RM-346 posvjedočio je da se, poslije neuspjelog pokušaja proboja iz Srebrenice ka Tuzli, 13. jula 1995. predao srpskim snagama. U selu Nova Kasaba, grupi od 1.500 do 2.000 zarobljenika general Mladić je, po svjedoku, rekao da će biti razmijenjeni.

Prema svjedočenju RM-346, Mladić “nije reagovao” kada su njegovi vojnici jednog zarobljenika izdvojili, “tukli kundacima i nogama”, a zatim “ubili iz pištolja”. Iz autobusa kojim su zarobljenici bili transportovani, svjedok je, kako je izjavio, toga dana vidio “četiri-pet tijela” ispred hangara u selu Kravica. Po optužnici protiv Mladića, u skladištu u Kravici srpske snage ubile su 13. jula 1995. oko 1.000 Muslimana.

Neki od zarobljenika nestali su i u Bratuncu, prije nego što su sutradan ostali bili prebačeni u selo Pilica kod Zvornika i zatvoreni u fiskulturnu salu škole. Te večeri, RM-346 je, kako je kazao, idući po vodu, bio očevidac ubijanja zarobljenika iz jednog autobusa iza zgrade škole.

On je dodao da su pripadnici VRS-a zarobljenicima 16. jula 1995. ponovo rekli da će ih razmijeniti, a zatim su ih odveli na Ekonomiju Branjevo. Kada su stigli u tri autobusa, RM-346 je vidio na livadi gomile tijela strijeljanih zarobljenika.

Srpski vojnici, naveo je svjedok, izvodili su muškarce iz autobusa na livadu i ubijali ih u grupama od po desetak.

“Prvo su pucali rafalima – ja sam pao, drugi čovjek je pao meni na glavu. Bio je mrtav već. Osjetio sam krv na meni. Zatim sam čuo kako kažu da će svakom pucati u glavu, da ne bi ko ostao živ. Ovaj drugi je psovao da ne puca u glavu, mozak pršti, da puca u leđa. Meni je pucao u leđa i metak mi je prošao između lijeve ruke i tijela, kroz jaknu. Ja sam ostao ležali. Oni su pitali: ‘Ima li ko ranjen, da pomognemo i previjemo?’ Neki su se javili, oni su ih dotukli”, ispričao je svjedok.

Na pitanje Mladićevog branioca kako je moguće da mu metak prođe ispod pazuha a da ga ne povrijedi, dok su mu ruke bile vezane, RM-346 je odgovorio:
“Moguće je zato što mi je pomogao dragi Bog, niko drugi. Sad, kako je moguće, ne znam.”

Po okončanju iskaza svjedoka RM-346, sudije su optuženom Mladiću dozvolile da se vrati u sudnicu, kako bi pratio svjedočenje Jean-Renea Rueza, koji je do 2001. bio glavni istražitelj Haškog tužilaštva za Srebrenicu.

Ruez će iskaz nastaviti 11. aprila.

Radoša Milutinović