Članak

Ranjen ležao u bolnici

12. Aprila 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Redžep Beganović je izjavio da je bio na bolovanju kada je u decembru 1993. počinjen zločin za koji ga optužnica tereti.

This post is also available in: English

Beganović je potvrdio da je bio pripadnik Četvrte brigade Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, ali je u decembru zbog ranjavanja bio na bolovanju.

Prema navodima optužnice, Beganović je u cazinskom naselju Šturlići, zajedno s Hazimom Keranovićem i Amirom Ćoralićem, 13. decembra 1993. godine fizički zlostavljao Ferida Čovića zbog toga što je njegov sin Enes bio pripadnik Petog korpusa Armije Republike BiH (ARBiH).

Njemu je na teret stavljeno da je, s Keranovićem i Ćoralićem, iz kuće nasilu izveo dvije maloljetne osobe, koje su odvezli do naselja Tržac, a jednu od njih pokušao je silovati.

“Tog dana bio sam u kafani kada su došli Cigo i Pango i pozvali me da idemo po platu u Tržačka Raštela, gdje je bila komanda. Cigo je vozio, ja sam bio suvozač. Na putu ka Raštelima, Cigo je stao kraj prodavnice da kupi alokohol. Izašli su obojica i počeli galamiti i pucati. U tom momentu, iz kuće su izašli starija žena i dijete”, ispričao je Beganović.

On je dodao da su mu rekli kako im dječak treba da pokaže gdje je “Kempesova kuća”.

“Kada smo stigli, iz kuće su izveli djevojčicu. I ona je krenula sa nama. Nakon deset minuta, došli smo do druge kuće. Opet su Cigo i Pago izašli, a kada su se vratili, vidio sam da su doveli još jednu djevojčicu, ali dječaka nisam vidio. Krenuli smo dalje prema Tršcu”, naveo je Beganović.

Na prijedlog predsjednika Vijeća Reufa Kapića, optuženi je nastavio svjedočenje bez prisustva javnosti.

U nastavku suđenja saslušana su i tri svjedoka Odbrane. Nijaz Tahirović je kazao kako je u decembru 1993. godine, nakon ranjavanja, boravio u bolnici u Velikoj Kladuši i da je u istoj sobi ležao i optuženi Beganović, koji je također bio ranjen u nogu.

Tahirović se nije mogao sjetiti datuma kada je Beganović došao u bolnicu, ali je rekao da zna da se tu zadržao nekih deset dana.

Svjedok Fikret Čelebić, koji je 1993. godine bio komandir policijske stanice u Velikoj Kladuši, kazao je kako je policija zbog silovanja djevojčica podnijela krivične prijave protiv tri osobe, čijih se imena, kako je rekao, ne sjeća.

“Znam samo da su jednog od osumnjičenih zvali Cigo. Mi smo poduzeli sve radnje da istražimo to, ali je osoba zvana Cigo tada pobjegla iz Velike Kladuše, tako da nismo to mogli rasvijetliti. Kako mu je u bijegu pomogao viši inspektor Salih Mujanović, sjećam se da smo ga suspendovali”, rekao je Čelebić.

Svjedok Osman Delalić, bivši saborac optuženog Beganovića, kazao je da ne zna ništa o ovom događaju, ali da je čuo od saboraca da su u vezi s ovim slučajem privedeni Redžep Beganović i Amir Ćoralić.

“Keranovića kojeg su zvali Cigo lično sam poznavao i njega niko nije dovodio u vezu sa ovim događajem. On nije bio pripadnik naše brigade i njegov cilj je bio otići van, i ja sam lično u tome pomogao”, rekao je Delalić.

Suđenje se nastavlja 10. maja.

Dženita Džubur


This post is also available in: English