Članak

Dodatno vještačenje oštećene

12. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja Asimu Kadiću za zločin u Visokom, vještakinja je pred Kantonalnim sudom u Zenici izjavila da je potrebno obezbijediti posebnu zaštitu za oštećenu tokom njenog svjedočenja.

This post is also available in: English

Vještakinja Emira Ejubović iznijela je nalaz nakon što je Tužilaštvo predložilo da oštećena tokom svjedočenja ne bude prisutna u sudnici, o čemu će Sudsko vijeće odluku donijeti nakon dodatnog vještačenja.

Ejubović je kazala da oštećena ne bi mogla podnijeti suočenje s optuženim.

“Zbog svih činjenica u vezi s djelom i sadašnjeg emocionalnog stanja oštećene, smatram da bi bilo apsolutno opravdano da joj se dâ posebna zaštita kao ugroženom svjedoku i da se obezbijede uslovi da se tokom procesa ne sretne sa optuženim”, izjavila je Ejubović.

Optužnica tereti Kadića da je, kao pripadnik Armije RBiH (ABiH), 27. juna 1992. godine dva puta prisilio Martu Vanovac na seksualni odnos.

Odbrana je prigovorila na nalaz vještačenja, obrazloživši da je ono izvršeno samo na osnovu razgovora koji je obavljen u policijskim prostorijama u Zvorniku.

Odbrana je zatražila da se pregleda sva medicinska dokumentacija oštećene.

Sudsko vijeće je uvažilo ovaj prigovor i naložio Tužilaštvu da do nastavka suđenja pribavi dokumentaciju.

“Vještak će taj dan pregledati zdravstvenu dokumentaciju Marte Vanovac i nastavit ćemo ispitivanje vještaka te donijeti odluku o statusu oštećene”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Enes Maličbegović.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. maj.

Povezani članci

Dženana Sivac


This post is also available in: English