Članak

Metak u čelo

11. Aprila 2013.00:00
Na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine počinjene na području Bosanskog Broda, Ana Zečević je ispričala kako je saznala da joj je suprug ubijen u Sijekovcu u martu 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedokinja Zečević je kazala da je sa sinom 25. marta 1992. otišla iz Sijekovca, gdje je do tada živjela. Tri dana kasnije, od članova porodice je saznala da joj je u Sijekovcu ubijen muž.

“Prvo sam čula na dnevniku da su poubijani Zečevići, Miloševići… Djever mi jedošao 28. marta. On mi je kratko rekao da su mi pobijeni djever, svekar, komšija…”, kazala je Zečević, koja je svjedočila u korist Tužilaštva BiH.

Ona je rekla da joj je svekrva ispričala kako joj je Zemir Kovačević iz ruku istrgnuo sina, koji je bio invalid, te da je svjedokinjinog svekra ubio “metkom u čelo”.

Zemir Kovačević, bivši pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za zločine počinjene u selu Sijekovac, u blizini Bosanskog Broda.

Prema optužnici, Kovačević je 26. marta 1992. učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno s drugima, iz kuća izveo 15 osoba i četvero djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni. Kovačević je optužen i za učešće u nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine.

Svjedokinja Zečević je rekla da je prije napuštanja Sijekovca odlazila u Bosanski Brod, gdje je vidjela naoružane ljude.

Drugi svjedok na ovom suđenju, Drago Bačić je ispričao da je do 25. augusta 1992. godine živio u Sijekovcu. Za ubistva koja su se desila, kako je kazao, saznao je naknadno.

On je rekao i da je čuo za “postojanje interventnog voda”, ali da mu nije poznato u kojem je to periodu bilo.

“Kopao sam rov na igralištu. Na stadionu sam vidio uniformisane ljude”, prisjetio je Bačić.

Suđenje se nastavlja 17. aprila, saslušanjem tri svjedoka Tužilaštva BiH.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English