Članak

Gore od rata

12. Aprila 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da su optuženog Ramiza Avdovića stražari zvali komandirom, ali da on ne zna njegovu funkciju.

This post is also available in: English

Ekrem Krkalić je ispričao da je sredinom 1992. godine radio u kasarni “Viktor Bubanj”, gdje je upravnik bio Besim Muderizović. U tom objektu je zatekao i Ramiza Avdovića, kojeg su stražari zvali komandirom. Svjedok nije mogao potvrditi da li je Avdović zaista obavljao tu funkciju.

“Besim Muderizović je bio nadređeni u zatvoru. On se pitao za sve”, rekao je Krkalić, dodavši da je i njemu Muderizović dao radna zaduženja, te da ga je kasnije i otpustio.

Svjedok je kazao da su u kasarnu dovođeni pritvorenici, a da je njegov zadatak bio da ispunjava kartone s njihovim podacima.

“Bio sam dva-tri puta prisutan kada su dolazili pritvorenici. Smještani su u prostoriju za boravak. Tamo bi ih upućivao stražar koji se nalazio na kapiji”, rekao je on, dodavši da nije primijetio da su pritvorenici imali povreda.

Za zločine u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” sudi se Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili, koji su optuženi da su od kraja juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. S njima je bio optužen i Muderizović, koji je preminuo u decembru prošle godine.

Iako su tada vladali teški uvjeti, “gori od rata” – kazao je svjedok – Avdović je nastojao osigurati red u bivšoj kasarni. Krkalić je rekao i da poznaje Vintilu, koji je radio kao kuhar u “Viktor Bubnju”, ali da nije vidio da je optuženi nekoga udarao.

Svjedok Krkalić je kazao i da je prije dolaska u kasarnu radio u Centralnom zatvoru u Sarajevu. Na pitanje tužioca Dževada Muratbegovića koju je funkciju imao Avdović u tom objektu, svjedok je rekao da mu tad nije bilo poznato šta je optuženi radio na petom spratu Okružnog zatvora.

Tužilac je podsjetio svjedoka da je u istrazi 2009. godine naveo da je Avdović bio “komandir Vojnog zatvora smještenog na petom spratu”. Na pitanje Sudskog vijeća da pojasni ovu razliku, Krkalić je kazao da je tokom davanja te izjave “prilagođavao odgovore”.

“Bila su neka provokativna pitanja, a ja sam bio malo slabašan pa sam možda prilagođavao odgovore”, pojasnio je on, dodavši da tada nije dovoljno razumio pitanja tužioca.

Suđenje se nastavlja 26. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English