Vijesti


Lokalno pravosuđe – Brčko: Posipanje kiseline na rane 4. Septembra 2012. Članak Svjedok Amir Didić izjavio je pred Osnovnim sudom u Brčkom da ga je optužena Monika Karan-Ilić po vratu i licu posipala tekućinom za koju misli da je bila solna kiselina, jer ga je izuzetno peklo.
Bašić i Šijak: O smijenjenom načelniku 4. Septembra 2012. Članak U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku, optuženima za zločin počinjen u Varešu 1994., svjedok Odbrane je kazao kako Bašić nije ispitivao smijenjenog načelnika Taiba Gogića 25. januara 1994. godine.
Kornjača: Pritvor zamijenjen mjerama zabrane 31. Augusta 2012. Članak Sud BiH ukinuo je pritvor Milunu Kornjači, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene u Čajniču 1992., odredivši mu mjere zabrane.
Macić: Prijedlog optuženom 31. Augusta 2012. Članak Na suđenju Esi Maciću za zločine počinjene kod Konjica, svjedok Odbrane ispričao je da se susreo sa optuženim te da mu je rekao da se sam prijavi za ubistvo u logoru Čelebići.
Lokalno pravosuđe – Čečo: Svjedok bez saznanja o zlostavljanjima 31. Augusta 2012. Članak Na suđenju Ibrahimu Čeči, optuženom za zločin počinjen 1992. u sarajevskom naselju Dobrinja, svjedok Odbrane je kazao da nikada nije vidio niti čuo da je neko zlostavljan u prostorijama Mjesne zajednice (MZ) na Dobrinji 3 te godine.
Đelilović i ostali: Prepolovljeni i u lošem stanju 31. Augusta 2012. Članak Spasoje Kovačević, svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je 13. jula 1992. bio zatvoren u logor “Silos” u Hadžićima, za koji tvrdi da je bio ograđen bodljikavom žicom, te da mu je školski drug rekao da neće živ izaći.
Mladić: Tragični događaji u Biljanima 30. Augusta 2012. Članak Odbrana Ratka Mladića u Haškom tribunalu završila je ispitivanje zaštićenog svjedoka Tužilaštva RM-010, koji je preživio strijeljanje Bošnjaka u selu Biljani kod Ključa u julu 1992. godine, ne negirajući da se to dogodilo.
Mladić: Pružena ruka generala 30. Augusta 2012. Članak Dvojica preživjelih Bošnjaka opisala su u nastavku suđenju Ratku Mladiću masovna ubistva koja su srpske snage počinile u ljeto 1992. godine u opštinama Kalinovik i Ključ.
Nešković i Ilić: Zatražena oslobađajuća presuda 30. Augusta 2012. Članak Odbrana Dragana Neškovića u završnoj riječi je zatražila da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu, istaknuvši da Državno tužilaštvo nije van sumnje dokazalo njegovu krivicu za zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
U RS-u nezadovoljni implementacijom Državne strategije 29. Augusta 2012. Članak Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade Republike Srpske (RS), kazao je da je nezadovoljan radom pravosudnih organa BiH zbog nejednake primjene krivičnih zakona na teritoriji BiH i sporosti u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad srpskim stanovništvom