Članak

Nešković i Ilić: Zatražena oslobađajuća presuda

30. Augusta 2012.00:00
Odbrana Dragana Neškovića u završnoj riječi je zatražila da Sud BiH izrekne oslobađajuću presudu, istaknuvši da Državno tužilaštvo nije van sumnje dokazalo njegovu krivicu za zločine počinjene nad Srebreničanima u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević se u završnoj riječi osvrnula na iskaze dvojice zaštićenih svjedoka kojima je Optužba dokazivala da je Nešković naredio ubistva dvojice zarobljenika u Kravici kod Bratunca.

Dvojica zaštićenih svjedoka i optuženi bili su pripadnici Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Neškovićeva Odbrana je navela da su zaštićeni svjedoci NI104 i S115 osuđeni na po pet godina zatvora za ubistva zarobljenika, nakon sklapanja sporazuma sa Tužilaštvom BiH. Braniteljica je kazala da su oni imali motiv optužiti Neškovića kako bi dobili minimalnu zatvorsku kaznu.

“Sudsko vijeće im ne može pokloniti vjeru u dijelu naredbe Neškovića. Inkriminisali su optuženog kako bi dobili minimalne kazne. Osim ove dvojice svjedoka, niko ne spominje da im je Nešković navodno naredio: ‘Odvedite ih i ubijte!’”, rekla je Tupajić-Škiljević.

Ona je dodala da Optužba nije dokazala ni da je Nešković imao komandnu funkciju u Centru, te da dokazi upućuju da je imao status dezertera, jer je u junu 1995. godine uhapšen u Srbiji, gdje je boravio zbog izbjegavanja učešća u ratu.

Zaštićeni svjedoci NI104 i S115 u iskazima su, kazala je braniteljica, naveli da Neškovića nisu doživljali kao nekoga ko im je nadređeni.

“Nešković nije imao ovlaštenje da izdaje naređenje. I pod pretpostavkom da im je izdao naređenje, pitanje je da li su ga morali izvršiti. Svjedoci su bili u obavezi odbiti nezakonito naređenje”, rekla je braniteljica.

Odbrana je istakla da ne smatra dokazanim da je Nešković 13. i 14. jula 1995. učestvovao u zarobljavanju Bošnjaka koji su odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici, gdje ih je oko 1.000 ubijeno. Navela je da Optužba, također, nije dokazala da je Nešković učestvovao u zločinima u Potočarima niti u obližnjem naselju Budak.

Zajedno sa Neškovićem, sudi se Zoranu Iliću, nekadašnjem pripadniku Centra za obuku “Jahorina”, koji je optužen da je 13. i 14. jula 1995. pomagao u zarobljavanju muškaraca i sprovođenju u zadrugu u Kravici, te da je poslije pogubljenja vršio “ovjeravanje”.

Na teret mu je stavljeno i ubistvo jednog zarobljenika u mjestu Jelah kod Konjević Polja počinjeno kada su pripadnici Centra 17. jula pretresali teren.

Tužilaštvo je u završnoj riječi tražilo da se Nešković i Ilić osude na ukupno 32 godine zatvora.

Ilićeva Odbrana će završnu riječ iznijeti naredne srijede, 5. septembra.

A.J.

This post is also available in: English