Video

Detektor – Magazin: Kako su potezi banjalučke policije i dezinformacije ugrozile LGBT aktiviste

Detektor – Magazin: Kako su potezi banjalučke policije i dezinformacije ugrozile LGBT aktiviste

19. Aprila 2023.12:46
19. Aprila 2023.12:46
Napad na članove Bh. povorke ponosa u Banjoj Luci izazvao je brojne reakcije, ali nekoliko sedmica poslije jasnija je slika kako je stvorena dezinformacijska kampanja koja je prethodila napadu, koji su propusti banjalučke policije i šta se zaista desilo u noći napada. U novoj emisiji Detektor Magazina pogledali smo izbliza koliku su ulogu u pokretanju mrzilačke kampanje prema LGBTIQ zajednici imali politički zvaničnici i kako su dezinformacije o događaju u Banjoj Luci okupirale medijski prostor i dovele do napada koje žrtve smatraju jasnim zločinom iz mržnje.

Bh. povorka ponosa planirala je održati prikazivanje filma i diskusiju u zatvorenom prostoru. Uobičajno je da za takve događaje, koji se ne dešavaju na otvorenim gradskim prostorima, nije ni potrebna dozvola policije, ali su se organizatori nadali da će, nakon izjava Milorada Dodika i Draška Stanivukovića protiv ovog okupljanja, dobiti zaštitu policije.

Ali umjesto zaštite, uskoro su dobili zabranu. Organizatori su potom jasno i javno otkazali događaj koji se trebao održati u prostorijama “Incela”, društveno kulturnog centra. Umjesto javnog događaja, okupili su se na internom sastanku u kancelarijama organizacije Transparency International u drugom dijelu grada. Sastanak nikada nije do kraja održan jer je policija rekla aktivistima da moraju otići iz Banje Luke, nakon čega su ih napali još uvijek nepoznati počinioci.

“Ovo je neki vrlo tipičan primjer do čega može dovesti neprovjeravanje informacija. Jedna dezinformacija sa društvenih mreža na kraju je dovela do fizičkog nasilja”, kaže Vanja Stokić, novinarka koja je pratila sastanak aktivista i koja je napadnuta.

Vanja Stokić. Foto: BIRN BiH

Izjave Dodika i Stanivukovića o tome da ne odobravaju održavanje povorke u Banjoj Luci, iako ona nije ni najavljena, pokrenule su cijeli niz dezinformacija, smatra Anida Sokol, istraživačica Mediacentra u Sarajevu.

“Bilo je medija koji su govorili da je riječ o povorci ponosa, pogrešno su prenijeli, bilo je puno djelimičnog i nepotpunog izvještavanja”, objašnjava ona.

Organizatori iz Bh. povorke ponosa pokušavali su saopćenjima i na društvenim mrežama objasniti da neće biti nikakve šetnje i da su slični događaji u zatvorenom prostoru ranije već održavani u Banjoj Luci.

“Mislim da je sve zapravo eskaliralo kada smo mi 18. ujutru dobili zvaničnu zabranu događaja i kada smo poslali saopštenje medijima. Mislim da je tada već nekako i eskplodirala cijela ova informacija i nastao niz dezinformacija od toga da je povorka otkazana u Banjaluci, da je policija zabranila pride”, objašnjava Lejla Huremović iz organizacionog odbora Bh. povorke ponosa.

Dezinformacije su se nastavile i nakon napada na LGBT zajednicu i aktiviste. Najbrže se širila ona da je skup održan uprkos zabrani policije. U stvarnosti su aktivisti održali interni sastanak u prostorijama organizacije Transparency International.

“Ono što je zabrinjavajuće su poruke od strane samog ministra koji je cijeli taj događaj predstavio kao sukob između dvije grupe, što se nikako ne može time nazvati, s obzirom na to da je šačica ljudi napadnuta od strane huligana koji su tu organizovano došli”, kaže Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH.

Za nju i ostale aktiviste ostalo je neobjašnjeno zašto policija Republike Srpske, koja se često hvali svojom sposobnošću i opremljenošću, nije mogla zaštititi aktiviste od grupe nasilnika. Niko od rukovodilaca policije u Banjoj Luci niti entitetski ministar unutrašnjih poslova nisu pristali za Detektor Magazin objasniti ovu odluku.

Muhamed Budimilić, profesor sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajeva i bivši ministar unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo, za Detektor objašnjava da za održavanje skupa u zatvorenim prostorijama nije ni potrebna dozvola policije. Prema važećem Zakonu o javnom okupljanju u Republici Srpskoj, postoji čitav niz odredbi koje ukazuju da policija ima i obavezu prekinuti određeni javni skup, ukoliko postoji ozbiljna prijetnja od nasilja.

“Međutim, postoji prethodno jedna odredba koja kaže da policija mora zaštititi neometano odvijanje bilo kog skupa koji se događa, za koji nisu povrijeđene neke druge zakonske odredbe kao što je javni red i mir i drugi zakonski osnov”, kaže Budimlić za kojeg postupanje banjalučke policije ukazuje i na stvarne namjere.

“To ukazuje na mogućnost da policija ustvari u ovom slučaju i nije očigledno efektivno htjela da zaštiti one koji su bili i organizatori koji su učestvovali na tom skupu, naprotiv, moglo bi se reći i o sumnji da je postojala neka vrsta saradnje između onih koji su bili, koji su prijetili nasiljem, pa možda i policijskih institucija”, kaže on.

Bh. povorka ponosa je nakon napada najavila podnošenje krivičnih prijava protiv predsjednika Dodika i Stanivukovića zbog “huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima“.

    Azra Husarić Omerović