Suđenje

Bjelajac: Zastupao klijenta u predmetima koje je vodio optuženi

19. Aprila 2023.13:48
Suđenje banjalučkom tužiocu Branku Bjelajcu zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nastavljeno je saslušanjem svjedoka Odbrane, koji je ispričao da je kao branilac zastupao klijenta u predmetima u kojima je optuženi vodio istrage i procese.
Okružni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Advokat Branko Gudalo je na današnjem ročištu u banjalučkom Okružnom sudu kazao da je u više slučajeva zastupao Adisa Dedića protiv kojeg je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka, odnosno Bjelajac kao postupajući tužilac, vodio istrage i procese.

“Ja sam Dedića branio u 10-ak predmeta. On je od poljoprivrednika uzimao stoku koju kasnije nije plaćao. Svi ti sporovi su onda pretvoreni u jedinstveni postupak. Ovlašteni tužilac tada je bio Bjelajac“, rekao je Gudalo.

Kako je kazao, u tom slučaju je postignuta nagodba po kojoj Dedić treba da plati kaznu i obešteti ljude od kojih je uzimao stoku u vrijednosti 12.000 KM, ali su njihov prijedlog za obeštećenje odbili oštećeni Savo i Branko Knežević, koji su od Dedića tražili i zatezne kamate.

Gudalo je naveo da je Dedić platio samo tri rate po 200 KM kada je riječ o pomenutim obeštećenjima, te je kasnije prestao plaćati, kao i da nije platio ni troškove branioca u cijelosti.

“Djelimično je plaćao novčanu kaznu. Imao je određenih finansijskih problema. Zbog toga je morao zatvoriti i mesarsku radnju“, rekao je Gudalo.

On je dodao da nema tačna saznanja gdje se Dedić u ovom trenutku nalazi, osim da je u Sloveniji i vozi kamion, te da je od njegove majke čuo da povremeno vikendom dolazi u BiH.

Na današnjem ročištu je trebao svjedočiti i sam Dedić, koji se nije pojavio.

Sudija Blagoja Dragosavljević kaže da su bila dva pokušaja da se Dediću uruči poziv za svjedočenje, međutim, oba su bila neuspješna, te će putem Odjela za podršku svjedocima uputiti novi poziv za sljedeće ročište.

Ukoliko se Dedić ni naredni put ne odazove, odustaće od saslušanja. Dragosavljević je naložio Odbrani i da do kraja ove sedmice dostavi Tužilaštvu materijalne dokaze koje planiraju izvesti, te da za sljedeće ročište pripreme izvođenje završne riječi.

Bjelajac se optužnicom Republičkog javnog tužilaštva tereti da od marta 2015. do 23. januara 2018. godine – kao službeno lice, odnosno postupajući tužilac u predmetu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka u kojem je donesena presuda koja je postala pravosnažna 23. jula 2014. godine – nije izvršio službenu dužnost.

U pomenutom slučaju, nakon presude Osnovnog suda u Banjaluci iz 23. jula 2014. za krivično djelo “prevara”, osuđeni Adis Dedić nije postupio po pravosnažnoj presudi i oštećenom nije nadoknadio učinjenu štetu.

Kako se navodi, usljed postupanja tužioca Bjelajca, za oštećenog Savu Kneževića je nastupila imovinska šteta u iznosu od 3.732,00 KM, dok je istim postupanjem osuđenom Dediću pribavio korist jer isti neće izdržavati kaznu zatvora utvrđenu u uslovnoj osudi.

Suđenje će biti nastavljeno 28. aprila.

 

Đorđe Vujatović