Članak

Istraga protiv Atifa Dudakovića i dalje intenzivna

2. Jula 2013.00:00
Tužilaštvo BiH još uvijek vodi “intenzivnu” istragu protiv Atifa Dudakovića, komandanta Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Iz ove institucije ranije je saopšteno da će istraga protiv Dudakovića biti završena do polovine ove godine.

“Saopšteni rok je orjentacioni rok, te kao takav daje mogućnost da se istrage okončaju prije, a i nakon navedenog datuma”, stoji u odgovoru Državnog tužilaštva za BIRN – Justice Report.

Istraga u ovom predmetu, kako navode, vodi se protiv više osoba, te podsjećaju da je početkom godine podignuta optužnicu protiv petorice bivših pripadnika ABiH za zločin počinjen 1995. u Bihaću. Oni su bili obuhvaćeni istragom u predmetu “Atif Dudaković i drugi”.

Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, bivši vojni policajci, te Husein Begić, bivši komandir voda u Drugoj četi 5. bataljona Vojne policije ABiH, optuženi su da su nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), koji su autobusom prevoženi na razmjenu.

Nakon potvrđivanja optužnice, a na prijedlog Odbrana, ovaj predmet je, kao manje osjetljiv, proslijeđen Kantonalnom sudu i tužilaštvu u Bihaću na daljnje procesuiranje.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English