Članak

Iskazi preminulih svjedoka o Bukviku

2. Jula 2013.00:00
U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, Optužba je pročitala iskaze petorice preminulih svjedoka koji su govorili o ispitivanju i maltretiranju zarobljenika u naselju Bukvik 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužiteljica Ratka Đonlaga je pročitala izjave svjedoka Radoša Grbovića, Vase Perića, Spasoja Perića i Petra Đukića, koji su preminuli, kao i iskaz Borislava Vujičića, koji se nalazi u Australiji.

Svjedoci su u izjavama spominjali da su prilikom pada Bukvika (opština Brčko) nakon 15. septembra 1992. i boravka u zarobljeništvu viđali osobe koji su se prezivali Hadžić i Hodžića, te da su ih oni ispitivali, odnosno maltretirali.

Branioci optuženih Osman Mulahalilović i Muhamed Lišić su na izjave uložili prigovore, obrazlažući da se u većini njih ne spominju optuženi izričito, nego osobe sa određenim nadimcima ili prezimenima, što je, po njima, dovelo do zamjene identiteta.
 
U optužnici stoji da su Hadžić i Hodžić sudjelovali u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika tokom 1992. i 1993. godine.
 
Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio inspektor krimpolicije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

Ulaganjem dodatne materijalne dokumentacije, Tužilaštvo Brčko Distrikta će na narednom ročištu završiti sa izvođenjem svojih dokaza, nakon čega će Odbrana započeti sa izvođenjem svojih dokaza.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. juli.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English