Vijesti


Raguž i ostali: Svjedoci odbili doći 7. Februara 2013. Članak Tri svjedoka Tužilaštva BiH odbila su da dođu na suđenje Veselku i Ivi Ragužu, optuženima za zločine počinjene u Stocu i Čapljini.
Lokalno pravosuđe – Marković: Materijalni dokazi Odbrane 7. Februara 2013. Članak Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrane, pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu nastavljeno je suđenje Milanu Markoviću za zločine počinjene na području Sokoca.
Lokalno pravosuđe – Travnik: Humaniziranje položaja svjedoka 7. Februara 2013. Članak S ciljem uspostavljanja Odjela za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu i Tužilaštvu u Travniku potpisan je Memorandum o razumijevanju.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Odbijanje logoraških tužbi 7. Februara 2013. Članak Predstavnici Saveza logoraša Tuzlanskog kantona tvrde da su suočeni s brojnim problemima zbog tužbi koje su pred sudovima u Republici Srpskoj (RS) podnijeli za naknadu nematerijalne štete, istaknuvši da im se tužbe odbijaju zbog zastare.
Mladić: Pravci doleta granata 6. Februara 2013. Članak Na suđenju Ratku Mladiću, balističar sarajevske policije Mirza Sabljica svjedočio je o brojnim istragama o minobacačkim i snajperskim napadima, u kojima je učestvovao od 1993. do 1996. godine.
Mlađenović i Živković: Bratova krv 6. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, pročitana je izjava preminule svjedokinje Mule Ramić u kojoj je navela da je razgovarala sa optuženim Najdanom Mlađenovićem 3. maja 1992. godine idući u pravcu sela Hranča.
Milisavljević i ostali: Na mjestu razdvajanja 6. Februara 2013. Članak Na suđenju optuženima za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je optuženog Ljubomira Tasića zvanog Ljupko vidjela u blizini mjesta gdje su žene, djeca i starci napustili autobuse, a muškarci, prema optužnici, odveden
Vlačo: Udarci u špaliru 6. Februara 2013. Članak Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene u Vogošći izjavio je da je upravnik zatvora “Planjina kuća” i “Bunker” – u kojima je bio zlostavljan i izložen teškim uslovima života – bio optuženi Branko Vlačo.
Karadžić: Bez dozvole za gađanje civila 6. Februara 2013. Članak Tokom unakrsnog ispitivanja, tužioci na suđenju Radovanu Karadžiću predočili su Dragomiru Miloševiću dokaze da je do 1994. godine u Sarajevu snajperskim hicima ubijeno i ranjeno više od 2.000 ljudi, ali je svjedok rekao da vojnici pod njegovom komandom ni
Babić: Bez pristupa školi 5. Februara 2013. Članak Na suđenju Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da Vojna policija, čiji je komandir bio optuženi, nije bila zadužena za obezbjeđenje škole “Vuk Karadžić”, gdje su bili zatočeni Bošnjaci.