Članak

Mlađenović i Živković: Bratova krv

6. Februara 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, pročitana je izjava preminule svjedokinje Mule Ramić u kojoj je navela da je razgovarala sa optuženim Najdanom Mlađenovićem 3. maja 1992. godine idući u pravcu sela Hranča.

This post is also available in: English

U izjavi datoj Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2007. godine, svjedokinja Ramić je ispričala da je Mlađenović bio u grupi vojnika sa kojom su išli civili. Dodala je kako joj je kazao da je “general”.

Ramić je rekla da joj je Mlađenović pokazao krvavi papir, kazavši da je to krv njegovog brata. Dodala je da je tokom razgovora pitao za neke ljude, te da ju je poslije natjerao da se vrati do obližnjeg sela Ramići.

Svjedokinja je navela da je u grupi vojnika prepoznala Savu Živkovića.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mlađenović 3. maja 1992. rukovodio napadom na selo Hranča u kojem je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka, te da je naredio da im se kuće zapale.

Šest dana kasnije, prema Tužilaštvu, Mlađenović je rukovodio i napadom na selo Glogova, te izdao naredbu za ubistva više od 20 mještana Bošnjaka. Živkoviću je na teret stavljeno učešće u napadima i protjerivanju civila iz tih sela, te uništavanju njihove imovine.

Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir Teritorijalne odbrane (TO) Bratunac, kojoj je pripadao i Živković.

Branioci optuženih su prigovorili na zakonitost izjave, rekavši da u zapisnik o saslušanju svjedokinje nisu unesena pitanja istražioca SIPA-e.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 12. februara.

A.J.

This post is also available in: English