Članak

Milisavljević i ostali: Na mjestu razdvajanja

6. Februara 2013.00:00
Na suđenju optuženima za zločine počinjene u Višegradu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je optuženog Ljubomira Tasića zvanog Ljupko vidjela u blizini mjesta gdje su žene, djeca i starci napustili autobuse, a muškarci, prema optužnici, odveden

This post is also available in: English

i do jame Paklenik i ubijeni.

Mirsada Tabaković je ispričala da je u junu 1992. godine krenula zajedno sa dvoje maloljetne djece, ocem, bratom, snahom, te rođacima i komšijama iz Višegrada, nakon što im je rečeno da moraju napustiti mjesto Donji Dubovik iz bezbjednosnih razloga, ili će u suprotnom biti pobijeni.

Tabaković je navela da su, kada je je konvoj došao na Išerić Brdo, srpski vojnici sa uperenim puškama naredili da djeca, žene i starci izađu iz autobusa.  

“Ja sam samo prigrlila djecu i izašla. U autobusu su mi ostali brat, amidža, njegova dva sina i taj sav komšiluk. Nastaje vriska žena, bacanje djece, iz svakog autobusa se izlazi istovremeno. (…) Na izlazu čujem glas neke žene kako zove: ‘Ljupko, Ljupko, gdje ćete nam djecu?’ Tad sam vidjela komšiju Ljupka Tasića”, kazala je svjedokinja, koja je više puta zaplakala prisjećajući se ovih događaja.

Ona je u sudnici prepoznala optuženog Tasića i rekla da je sigurna da ga je vidjela kad su napuštali autobus.

Na pitanje Odbrane, ona je pojasnila da je Ljupko bio “na čistini”, dok je ona bila “u masi”, te da je vozilo u koje je on ušao bilo udaljeno 20 metara od civila.

Tužilaštvo BiH  tereti Tasića, zajedno sa Predragom Milisavljevićem i Milošem Pantelićem zvanim Panta, za učešće u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovništva, zatvaranju, mučenju, prisilnim nestancima i drugim nečovječnim djelima.

Milisavljeviću i Panteliću na teret je stavljeno učešće u ubistvu više desetina Bošnjaka kod jame Paklenik (općina Sokolac).

Milisavljević i Pantelić su ove zločine, kako se navodi u optužnici, počinili u periodu od aprila do juna 1992. godine kao pripadnici rezervnog sastava policije u Višegradu, a Tasić kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).
 
Svjedokinja se prisjetila da je, kada su žene, djeca i starci došli u selo Kolakovići, od više osoba čula kako su na Išerić Brdu vidjeli i “Pantu”, kojeg je ona poznavala iz viđenja.
 
Ona je kazala da optuženog Milisavljevića ne poznaje.
 
“Svi koji su ostali u autobusu su strijeljani, osim jedinog preživjelog, Ferida Spahića, koji je pobjegao sa strijeljanja. (…) Tijelo mog brata je ekshumirano. Bio je vezan žicom”, navela je svjedokinja, dodavši da je on tada imao trudnu suprugu i sina.         

Nastavak suđenja zakazan je za 12. februar, kada će svjedočiti zaštićeni svjedok.

                                                                                                                                                 A.S.

This post is also available in: English