Članak

Mladić: Pravci doleta granata

6. Februara 2013.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću, balističar sarajevske policije Mirza Sabljica svjedočio je o brojnim istragama o minobacačkim i snajperskim napadima, u kojima je učestvovao od 1993. do 1996. godine.

This post is also available in: English

Sabljica je posvjedočio da istragama o minobacačkim napadima nije bilo moguće tačno utvrditi mjesto odakle su granate bile ispaljene, ni koja ih je strana ispalila, već samo pravac iz kog su doletjele.

“Ovim metodama koje smo koristili nismo nikada mogli s preciznošću utvrditi mjesto s kojeg je ispaljena granata. Nikada nismo ni prejudicirali da kažemo – tačno taj položaj te i te vojske”, rekao je Sabljica, koji je svjedočio skrivenog lika.

U većini incidenata, kako tvrdi Tužilaštvo, to je bio pravac u kojem su bili položaji Vojske Republike Srpske (VRS), ali istragom, kako je kazao svjedok, nije mogla biti određena ni daljina sa koje su granate bile ispaljene.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

Objašnjavajući tehničke detalje istrage o prvoj eksploziji na pijaci Markale, 5. februara 1994, Sabljica je izjavio da je utvrđeno da je minobacačka granata doletjela iz pravca “sjever-sjeveroistok”.

U toj eksploziji, prema optužnici protiv Mladića, ubijeno je 66, a ranjeno 140 građana.

Sabljica je potvrdio i da je istragom utvrđeno da su granate koje su 22. januara 1994. na Alipašinom Polju ubile šestoro, a ranile petoro djece, doletjele “orijentaciono” iz pravca naselja Nedžarići, gdje su bili položaji VRS-a.

Svjedok je rekao da je 1996., poslije rata, policija u četiri solitera na Grbavici pronašla “snajperska gnijezda”, “otvore na zidovima”, džakove koji su služili kao “grudobrani snajperista”, kao i čaure “raznih kalibara” za snajperske puške i puškomitraljeze.

“Mi smo te zgrade obilazili jer su tokom sukoba u Sarajevu svi naši nalazi ukazivali da je to regija iz koje se sumnjalo da su dolazili snajperski hici koji su bili ispaljeni na tramvaje, vozila, pješake… Znači, pokazalo se… da smo bili prilično precizni”, izjavio je Sabljica.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, svjedok je potvrdio da nije znao tačan raspored pozicija VRS-a i ABiH na sarajevskom frontu.

Nakon što mu je Lukić predočio da su u nalazima odvojene međunarodne istrage o eksploziji na fudbalskoj utakmici na Dobrinji u ljeto 1993., pomenuta dva kratera od granata, a da se u njegovom pominje samo jedan, Sabljica je odgovorio:

“Ili smo mi bili odvedeni na neku drugu lokaciju ili su oni bili… Mi smo našli samo jedan krater.”

Suđenje generalu Mladiću, optuženom i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, biće nastavljeno 6. februara.
                                                                                                                                  R.M.

This post is also available in: English