Članak

Lokalno pravosuđe – Travnik: Humaniziranje položaja svjedoka

7. Februara 2013.00:00
S ciljem uspostavljanja Odjela za podršku svjedocima pri Kantonalnom sudu i Tužilaštvu u Travniku potpisan je Memorandum o razumijevanju.

This post is also available in: English

Memorandum su potpisali Zoran Luković, ministar pravosuđa i uprave Srednjobosanskog kantona (SBK), Katica Jozak-Mađar, predsjednica Kantonalnog suda Novi Travnik, Sonja Hodžić, zamjenica glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Travnik, i Thomas Osorio, savjetnik za vladavinu prava u Uredu rezidentnog koordinatora UN-a u BiH.

Projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta kantonalnih i okružnih tužilaštava i sudova u BiH za procesuiranje ratnih zločina” realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji s Visokim sudskim i tužilačkim vijećam Bosne i Hercegovine (VTST BiH), a uz finansijsku podršku Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Luković je kazao kako je Vlada SBK-a prepoznala važnost ovog projekta, istaknuvši da su planirali provećanje broja zaposlenih, kao i odgovarajuću materijalno-tehničku podršku.

“Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji se vode u reformiranom pravosuđu, jer društvo, zajednica i sudska vlast dobijaju na efikasnijem i kvalitetnijem sudskom procesuiranju krivičnih predmeta, a, s druge strane, pojedinac koji se može naći u ulozi svjedoka ili žrtve dobija pravičan tretman na sudu”, rekla je Jozak-Mađar, dodavši da će izgradnja Ureda za podršku svjedocima omogućiti da svjedoci budu tretirani na dostojanstven način.

Hodžić je naglasila da je uspostavljanje Odjela za podršku svjedocima od izuzetnog značaja i za Kantonalno tužilaštvo u Travniku.

“U samom postupku koji provodimo, izuzetno je značajan svjedok i njegov iskaz. Pored materijalnih dokaza, svjedoci su ti na osnovu čijih iskaza donosimo odluke. Kroz ovaj memorandum bit će omogućeno da se i položaj svjedoka humanizira i da im se pruži psihološka, fizička, socijalna i ekonomska pomoć”, kazala je tužiteljica Hodžić.

Ranije su odjeli za podršku svjedocima otvoreni pri kantonalnim i okružnim sudovima i tužilaštvima u Sarajevu, Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu.

K.K.

This post is also available in: English