Vijesti


Kornjača: Sposoban za suđenje 14. Februara 2013. Članak Doktorica koja je svjedočila na zahtjev Suda BiH potvrdila je da je Milun Kornjača, optužen za zločine u Čajniču, sposoban za suđenje.
Karadžić: Podjela policije fitilj za rat 14. Februara 2013. Članak Svjedočeći u odbranu Radovana Karadžića, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH Vitomir Žepinić izjavio je da je optuženi uoči rata zagovarao “političko i kulturno”, a ne “fizičko” razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata.
Zatraženo usvajanje zakona o žrtvama torture u BiH 14. Februara 2013. Članak Osamnaest godina nakon rata u BiH, konačno je vrijeme da državne vlasti usvoje krovni zakon kojim će se osigurati osnovna prava za oko 200.000 žrtava torture, rečeno je na konferenciji za štampu u Sarajevu.
Uhapšeno osam osumnjičenih za zločine u Tarčinu 13. Februara 2013. Članak Po nalogu Državnog tužilaštva uhapšeno je osam osoba koje se sumnjiče za učešće u zločinima nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima i objektima za zatočenje na području Tarčina.
Lokalno pravosuđe – Milanović: Presuda 15. februara 13. Februara 2013. Članak Vrhovni sud Federacije BiH u petak, 15. februara, izrećiće presudu Mladenu Milanoviću, koji je optužen za zločine u logoru “Bunker¨ u Vogošći 1992. godine.
Planinčić i ostali: Svjedočenje supruge 13. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, supruga trećeoptuženog Seada Menzila kazala je da je protjerana iz svog sela u ljeto 1992. godine.
Mladić: Granate iz Srbije 12. Februara 2013. Članak Istražitelj sarajevske policije Ekrem Suljević posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da su minobacačke granate Vojske Republike Srpske (VRS) koje su 1994. i 1995. godine pogađale Sarajevo bile proizvedene u Srbiji.
Memić i ostali: Presretnuti razgovori 12. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločin u Trusini (opština Konjic) počinjen 1993. godine, Tužilaštvo BiH je u dokaze uvrstilo audiosnimke i transkripte presretnutih razgovora između optuženih Zulfikara Ališpage i Nihada Bojadžića te tadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande
Određen pritvor Frani Vuliću 12. Februara 2013. Članak Sud BiH je odredio jednomjesečni pritvor Frani Vuliću, osumnjičenom za zločine u Dretelju počinjene 1993. godine.
Soldat i ostali: Negirali krivicu 12. Februara 2013. Članak Dragomir Soldat, Velemir Đurić i Zoran Babić izjasnili su se pred Sudom BiH da nisu krivi za zločine počinjene na području općine Prijedor tokom 1992. godine.