Vijesti


Mladić “zločestog ponašanja” 4. Aprila 2013. Članak Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je bio maltretiran tokom zatočenja u trapu Rogića kuća u Jablanici nakon hapšenja u septembru 1993. godine.
Svjedok nije viđao optuženog 4. Aprila 2013. Članak Prvi svjedok Odbrane Veselka Raguža, kojem se sudi za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, rekao je da optuženog nije vidio 13. jula 1993. godine u Koštanoj bolnici u Stocu.
Bez saznanja o selu Brdo 4. Aprila 2013. Članak U nastavku svjedočenja, optuženi Milun Kornjača kazao je da mu nije poznato da su civili iz sela Brdo u blizini Čajniča tokom 1992. godine zatvarani u metalni kontejner na Mostini.
Ubrzano rješavanje predmeta 4. Aprila 2013. Članak U Odsjeku za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici smatraju da su tokom protekle godine postigli izuzetne rezultate unatoč problemima kao što su nedovoljan broj tužilaca i neadekvatan prostor za rad.
Kreso negira tvrdnje Petra Kovačevića 4. Aprila 2013. Članak Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se ova institucija od početka zalagala da postupci za ratne zločine i organizovani kriminal budu tretirani kao predmeti od javnog interesa, ali da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH insistirala
Nijedan od sedam svjedoka nije došao 3. Aprila 2013. Članak Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu odgođeno je jer se nijedan od sedam pozvanih svjedoka Tužilaštva BiH nije pojavio.
Seksualno zlostavljanje muškaraca u policiji 3. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine na području Višegrada, svjedoci Tužilaštva potvrdili su pred Sudom BiH da su tokom maja 1992. godine u policijskoj stanici u Višegradu bili fizički, psihički i seksualno zlostavljani.
Očekivani napad na selo Serdari 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Kotor-Varoši, vještak Odbrane trećeoptuženog Seada Menzila je tokom unakrsnog ispitivanja potvrdio da je napad na selo Serdari bio očekivan.
Paljenje kuće u Hranči 3. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Bratuncu, Državno tužilaštvo pročitalo je iskaz preminulog svjedoka u kojem je navedeno da su Najdan Mlađenović i Sava Živković bili u selu Hranča u maju 1992. godine.
“Prilično gadan” 3. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločin u Sarajevu, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako su optuženi Zoran Dragičević i Veselin Vlahović Batko odveli njenog brata u zgradu “Digitron Buje”, odakle se vratio “sav crn od udaraca”.