Članak

Ubrzano rješavanje predmeta

4. Aprila 2013.00:00
U Odsjeku za ratne zločine u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici smatraju da su tokom protekle godine postigli izuzetne rezultate unatoč problemima kao što su nedovoljan broj tužilaca i neadekvatan prostor za rad.

This post is also available in: English

Redžo Delić, rukovodilac Odsjeka za ratne zločine i privredni kriminal u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici, kazao je da su podigli tri optužnice za ratne zločine tokom protekle godine, te u toku ove godine još tri, protiv četiri osobe.

“U prošloj godini je iz Tužilaštva BiH preneseno 18 predmeta ratnih zločina protiv 44 lica. Radi se uglavnom o zločinima protiv civilnog stanovništva koji su počinjeni na području Zeničko-dobojskog kantona”, rekao je tužilac Delić.

Prema njegovim tvrdnjama, Tužilaštvo BiH u proteklih pet ili šest godina “nije radilo ništa na predmetima ratnih zločina koji su nama prebačeni na daljnje procesuiranje”.

“Uglavnom su preneseni predmeti u fazi prijave i od 2005. ili 2006. U ovim predmetima nisu poduzete skoro nikakve radnje”, pojasnio je Delić, istaknuvši da su, usprkos tome, uspjeli podići tri optužnice i donijeti odluku o obustavi istrage u predmetu protiv deset osoba i odluku o neprovođenju istrage protiv sedam osoba.

Nadzorni odbor za provođenje Strategije za postupanje u predmetima ratnih zločina je obaviješten da će sa Suda BiH na niže nivoe biti prebačena 304 predmeta protiv 1.200 osoba.

“Sasvim je izvjesno da će određeni broj predmeta biti prebačen našem tužilaštvu”, dodao je Delić.

Glavni problemi u istrazi, kako je kazao Delić, jesu nemogućnost pronalaska svjedoka jer su ljudi raseljeni, a povratnici nerado govore o tome, a i mijenja se percepcija događaja koji su se desili prije 20 godina.

Tužilaštvo u Zenici ni ove godine, zbog ekonomske krize, neće dobiti novu zgradu usprkos najavama iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Kako je rekla Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica u Zenici, poduzet će se druge aktivnosti na proširenju prostora za rad, jer se više ne može čekati.

Tokom ove godine, kazala je tužiteljica Kaknjo, u Tužilaštvu u Zenici očekuju zaposlenje dva nova tužioca, pet stručnih saradnika i daktilografa, što će ublažiti veliki problem nedostatka kadra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English