Članak

Očekivani napad na selo Serdari

3. Aprila 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin u Kotor-Varoši, vještak Odbrane trećeoptuženog Seada Menzila je tokom unakrsnog ispitivanja potvrdio da je napad na selo Serdari bio očekivan.

This post is also available in: English

Vještak Senad Kljajić je kazao kako su prije napada na Serdare 17. septembra 1992. godine, u okolnim selima bile intenzivirane borbe.

“Radilo se o opštem napadu na mjesnu zajednicu Vrbanjce, u šta su spadali i Serdari, a u napadu je učestvovalo između 50 i 70 vojnika”, rekao je Kljajić.

Na upit tužioca Dragana Čorlije zašto tvrdi da su to bili vojnici koji su se branili, a ne civili, vještak je odgovorio da je “nebranjeno mjesto ono mjesto u kojem se ne pruža nikakav otpor”, a da su u Serdarima postojale straže, a muškarcima je podijeljeno oružje, tako da je sistem odbrane bio uvezan.

Za učešće u napadu na selo Serdare 17. septembra 1992. godine, kada je ubijeno 16 civila, optuženi su Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač.

Vještak je kazao da ako su u selu bili civili, trebalo ih je izmjestiti, te ako to nije učinjeno, onda je riječ o propustu komandanta brigade Kotor-Varoši.

Tokom unakrsnog ispitivanja, vještak je također rekao da su uz vojnike u selu Serdari bili i civili.

Na pitanje Ljubomira Kitića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, koji je bio cilj navodnog napada, svjedok je odgovorio da su htjeli da dođu do Orića brda, gdje je bila koncentracija oružja, te da se spoje sa enklavom Večići.

Odbrana četvrtooptuženog će dokazni postupak započeti 9. aprila.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English