Članak

Nijedan od sedam svjedoka nije došao

3. Aprila 2013.00:00
Suđenje Oliveru Krsmanoviću za zločine u Višegradu odgođeno je jer se nijedan od sedam pozvanih svjedoka Tužilaštva BiH nije pojavio.

This post is also available in: English

Kako je rekao predsjedavajući Sudskog vijeća Darko Samardžić, većina svjedoka je nemogućnost dolaska opravdala zdravstvenim razlozima.

Neki od pozvanih svjedoka su hospitalizovani, neki treba da idu u bolnicu, a neki su naveli da im je narušeno zdravlje, pojasnio je Samardžić.

Pozvani svjedoci su iz Srbije i planirano je da svjedoče o tački optužnice koja Krsmanovića tereti za učešće u otmici civila iz Sjeverina (Srbija).

Tužilac Mirko Lečić kazao je da insistira da za ovu tačku budu saslušana još četiri svjedoka, a da od svih ostalih odustaje, ne preciziravši o kojem broju je riječ.

Prema optužnici, 22. oktobra 1992. godine u opštini Rudo iz autobusa je izvedeno 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina, koji su odvedeni u hotel “Vilina Vlas” u Višegradu i nakon premlaćivanja ubijeni.

Krsmanoviću su, kao pripadniku Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavljena i druga ubistva, silovanja i zlostavljanja bošnjačkog stanovništva u Višegradu.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. april.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English