Vijest

Roditelji stradalih na tuzlanskoj Kapiji gube nadu da će neko odgovarati za zločin

25. Maja 2023.12:19
Od ubistva 71 mlade osobe i ranjavanja više od 200 na tuzlanskoj Kapiji 25. maja 1995. prošlo je 28 godina, a roditelji ubijenih još uvijek čekaju pravdu.


Polaganje Vijenca na Kapiji. Foto: BIRN BiH 

Za zločin na Kapiji jedino je osuđen bivši komandant Vosjke Repuplile Srpske (VRS) Novak Đukić. On nije u zatvoru i nalazi se u susjednoj Srbiji, a roditelji ubijene djece kažu da sve manje vjeruju da će ovo biti zločin za koji će neko odgovarati.

„Svake godine osjećaj je isti kao i tog maja 1995. godine. Bol ne jenjava, a dodatno je uvećava i činjenica da se Đukić i pored sudske presude nalazi na slobodi. Bojim se da će Kapija ostati mjesto na kojem će roditelji, do posljednjeg koji živi, patiti bez dočekane pravde da neko za masakar i odgovara“, kazao je Hilmo Bučuk, čija je kćerka Edina ubijena sa nepunih 17 godina.

Osim zbog Đukića, roditelji ubijene djece ogorčeni su i na rad pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini.

„Nije Đukić mogao biti jedini odgovoran za Kapiju. On je naredio, ali zna se i ko je bio za posadom na haubici te noći. Mi smo istražnim organima predavali imena i prezimena svakog od njih, ali nikad istrage nije bilo“, kaže Bučuk.


Najmlađa žrtva zločina na Kapiji je dvoipogodišnji dječak Sandro Kalesić. Foto: BIRN BiH 

Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

U februaru 2014. pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je Đukiću u junu 2014. smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude.

Viši sud u Beogradu donio je naredbu u oktobru 2021. godine za obavljanje novog vještačenja procesne sposobnosti Novaka Đukića.

Hava Fatušić, čiji je sin Muris ubijen na Kapiji, prisjetila se da je 25. maja otišao u školu i više se nikad nije vratio kući.

“Poljubila sam ga kad je krenuo u školu i obećao mi je da neće ići u grad. Imali smo dogovor da mi pomogne nakon nastave da radimo u bašti. Ipak, otišao je u grad sa komšijom. Čula sam da je pala granata i panično sam ga otišla tražiti. Ujutro su me pustili na Odjeljenje patologije. Gledala sam mrtvu djecu i u jednom momentu vidjela svog Murisa, bez šake i s ranom na butini“, kazala je Hava.

Porodice žrtava, predstavnici vlasti i građani Tuzle danas su, polaganjem vijenaca i cvijeća na mjestu stradanja i Aleji mladosti, odali počast, a večeras u 20:55 oglasit će se sirene.

Admir Muslimović