Vijest

Sutkinja iz Bihaća nije se pojavila na disciplinskom ročištu protiv nje

26. Maja 2023.15:46
Sutkinja Općinskog suda u Bihaću Esma Dedić nije se pojavila na današnjem pripremnom ročištu po disciplinskoj tužbi koja je tereti za neopravdano kašnjenje u radu na predmetima.
Bihać. Foto: bihac.org

U početnom obraćanju pristunima, predsjednica Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog tužilačkog vijeća BIH (VSTV) Aleksandra Obradović kazala je da sutkinja Dedić nije pristupila zakazanom ročištu, iako je bila obaviještena.

Disciplinski tužilac Asmir Bećavac je kazao da Ured disciplinskog tužitelja (UDT) sutkinju Dedić tereti za neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija.

Bećavac je kazao da je utvrđeno da je sutkinja Dedić značajno kasnila s odlukama u pet predmeta, te da je to nesporno iz dokaza koji će biti priloženi. Također je kazao da tužena sutkinja Dedić ne negira te navode, ali da ona smatra da postoje olakšavajuće okolnosti.

Dokazi UDT-a sastoje se uglavnom iz CMS popisa i presuda, jedne pritužbe i izjašnjenja same tužene Dedić.

Prvostepena komisija je saopćila da tužena Dedić nije priložila niti jedan dokaz u svoju odbranu te je za 7. jul 2023. godine zakazano ročište za glavnu raspravu, kada je planirano izlaganje dokaza UDT-a i završne riječi.

Irvin Pekmez