Vijest

Zatražena disciplinska odgovornost sudije iz Doboja zbog kašnjenja u donošenju presuda

26. Maja 2023.15:05
Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je disciplinsku mjeru za sudiju Osnovnog suda u Doboju, Tomislava Kljajića jer je, kako se navodi u tužbi, u četiri predmeta kasnio sa izradom odluke. Kljajić je naveo da kašnjenje nije stvar nemara, već zaduženja velikog broja predmeta.


Ured disciplinskog tužioca. Foto: BIRN BiH

Disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) rekla da je UDT podnio tužbu jer je sudija Kljajić u četiri predmeta kasnio sa izradom odluke, nakon čega je predložila da mu se, nakon postupka, izrekne odgovarajuća disciplinska mjera.

Ona je navela da se Kljajić tereti za neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije, ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija.

Tuženi Tomislav Kljajić naveo je da ne spori da je došlo do kašnjenja u donošenju presuda u četiri predmeta, ali da su do toga dovele okolnosti, a ne njegov nemar ili volja.

“Ja kao sudija zadužujem veliki broj predmeta sa krivičnog, prekršajnog i izvršnog referata. Do sada sam imao ispunjene godišnje norme, očito moje sposobnosti ne odgovaraju količini posla koja mi je data“, rekao je Kljajić.

UDT je predočio četiri materijalna dokaza, CMS popise predmeta, presude, kao i odgovor na tužbu sudije Kljajića.

“Smatramo da smo dokazali da je sudija Kljajić počinilac disciplinskog prekršaja, da je neopravdano kasnio u prosjeku između pet mjeseci do godinu i deset mjeseci pri donošenju presuda u četiri predmeta“, rekla je disciplinska tužiteljica Hasanović, dodajući da ga veliki broj predmeta ne može osloboditi odgovornosti.

Tuženi Kljajić je za materijalne dokaze predložio izvode iz CMS sistema o rješavanju plana starih i zaostalih predmeta, te izvod o ostvarivanju godišnje norme.

Prvostepena disciplinska komisija odluku će donijeti u zakonom predviđenom roku.

Selma Boračić Mršo