Suđenje

Edinu Muftiću godina zatvora po sporazumu o priznanju krivice

30. Maja 2023.15:05
Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je sporazum o priznanju krivice Edina Muftića prema kom će mu biti izrečeno godinu dana zatvora i tri godine zabrane rada u bankarskom sektoru, čime je izdvojen iz predmeta “Profit“ u kojem se sudi Zijadu Blekiću i ostalima za nezakonito sticanje oko 30 miliona maraka.
Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu, Melika Murtezić, konstatovala je da se po sporazumu Muftiću izriče zatvorska kazna u trajanju od godinu dana i zabrana obavljanja bankarskih poslova u roku od tri godine, s čim su saglasni bili Tužilaštvo i Odbrana.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je u sudski spis uložilo materijalne dokaze u kojima se navodi da je Muftić, kao direktor “Fima“ banke, iskoristio poziciju 2008. godine te učestvovao u organizovanom kriminalu i pranju novca, čime je omogućio višemilionsku korist ostalima optuženima.

Ranijom odlukom Suda, nakon što je priznao krivicu, predmet je radvojen u odnosu na ostale optužene iz slučaja “Profit”.

Za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja, pranje novca, prevaru u privrednom poslovanju i druga djela, u predmetu “Profit” optuženi su Zijad Blekić, Edin Dizdar, Ramiz Bibić, Muharem Bajrić, Armin i Elma Mulahusić, Daver Halilbegović, Hasan Ćelam, Naser Daca, Jasmin i Smiljka Jusufranić, Mirsad Imamović, Edina Halilbegović i Azra Blekić-Aydogan.

Muftić je, prema navodima Tužilaštva KS-a, bio odgovorna osoba koja je omogućila izvlačenje novca iz “Unioninvesta“ putem komisionog kredita, čime su se poslije kupovale dionice. Postojala su dva fiktivna građevinska projekta – “Stup” i “Marindvor“, koji su se iskoristili za dalja poslovanja i pranje novca.

Prema riječima tužiteljice Lejle Kurtanović, Muftić je kao odgovorna osoba u banci morao pratiti sve sumnjive transakcije, a što namjenski nije radio. Jednog dana, za samo jedan sat, izvršena je više puta transakcija od četiri miliona maraka, što je Muftić bio dužan prijaviti, a to nije napravio.

“Tužilaštvo smatra da je svejedno ovo propustio“, rekla je Kurtanović, dodajući da prihvata tekst sporazuma jer Muftić nije ranije osuđivan i da ga je samoinicijativno predložio.

Kako je navela, za razliku od ostalih optuženih,  nije ostvario višemilionsku protivpravnu korist i treba uzeti u obzir njegovu starost te kraj radnog vijeka.

Odbrana optuženog rekla je da se slaže sa tužiteljicom i da je Muftić imao dobru namjeru samim prihvatanjem krivice i priznanjem.

“Konačno je to akt dobre volje u njegovom interesu“, rekla je advokatica Senka Nožica.

Nožica, braniteljica Muftića, na samom početku ročišta je zatražila od Sudskog vijeća da se mediji isključe, sa obrazloženjem da ne želi da se okalja obraz njenog branjenika, te da je on na kraju radne karijere.

Nožica je dodala da ovaj predmet traje dvije godine i da do sada nije bilo interesovanja javnosti.

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Lejla Kurtanović je rekla da nema poseban stav o isključenju medija te se složila sa Nožicom da mediji nisu bili zainteresovani od početka za ovo suđenje.

Predsjedavajuća Vijeća, sutkinja Melika Murtezić, odbila je prijedlog Nožice i navela da je Detektor od početka pratio sva suđenja i da ne postoji jasna argumentacija Odbrane zašto bi se mediji isključili.

Konačna presuda biće izrečena 7. juna 2023. godine.

Nino Bilajac