Vijest

Zatražen pritvor za Gligorevića, osumnjičenog za silovanje u Liplju kod Zvornika

29. Maja 2023.13:00
Borislav Gligorević, nekadašnji pripadnik jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane Zvornik i Vojske Republike Srpske osumnjičen da je 1992. godine silovao dvije žene bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, uhapšen je na Graničnom prijelazu Karakaj, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

This post is also available in: English

Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Gligorević je 26. maja, na osnovu potrage koju je raspisalo Tužilaštvo BiH, uhapšen prilikom ulaska na teritoriju BiH.

Kako je navedeno iz Tužilaštva, on je osumnjičen da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske i jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, tokom 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnog stanovništva za vrijeme oružanih sukoba.

“On se tereti da je, zajedno s drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dvije žene”, pojašnjeno je iz Tužilaštva BiH, koje je zatražilo pritvor za Gligorevića 29. maja.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je ranije objavila priču o žrtvama koje su preživjele logor “Liplje”.

Osnovna škola i nekoliko privatnih bošnjačkih kuća su u aprilu 1992. godine pretvoreni u logor “Liplje”, u kojem je bilo zatočeno oko 460 ljudi.

Za zločine počinjene u logoru “Liplje”, na isti način u februaru 2023. uhapšen je Rade Grujić, protiv kojeg je u toku postupak pred Sudom BiH. Grujić se tereti da je, kao pripadnik čete “Snagovo” TO-a Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u mjestu Liplje, gdje se nalazio veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti, koji su psihički i fizički zlostavljani.

Enes Hodžić


This post is also available in: English