Suđenje

Mutap i ostali: Prihvaćen prijedlog za saslušanje doktora Kemala Dizdarevića

29. Maja 2023.13:23
Na ponovljenom suđenju Zijadu Mutapu i ostalima za prikrivanje dokaza o stradanju mladića Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji u Sarajevu, Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je donijelo odluku da se reprodukuje snimak saslušanja trojice stručnjaka, te je prihvaćen prijedlog Državnog tužilaštva da se sasluša doktor Kemal Dizdarević.

Zijad MutapZijad Mutap. Foto: BIRN BiH

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Staniša Gluhajić je kazao kako je Vijeće donijelo odluku da se reprodukuje vještačenje Irhada Kosa, kao i svjedočenje stručnjaka Abdulaha Kučukalića i Hamze Žuje. Dodao je da je Vijeće donijelo odluku da se Kučukalić i Žujo pozovu radi razjašnjavanja određenih pitanja.

Vijeće je prihvatilo prijedlog Državnog tužilaštva da se sasluša doktor Kemal Dizdarević. Državno tužilaštvo je ranije zatražilo da se naknadno sasluša doktor Kemal Dizdarević, čemu su se Odbrane usprotivile.

“Sve ostale dokaze koji su provedeni u prvostepenom postupku Vijeće će da preuzme”, naveo je Gluhajić.

Na današnjem ročištu reprodukovano je vještačenje Kosa, koji je saslušan tokom prvostepenog postupka, a koji je izjavio da nagli prestanak napajanja električnom energijom i eksportovanje fajlova ne mogu dovesti do nestanka videomaterijala, te da sumnja na vanjski rizik poput ljudske intervencije, za što nema dokaz.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 23. marta ukinulo prvostepenu presudu Suda BiH, kojom su optuženi Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, te naložilo ponovno suđenje.

Na prvostepenu presudu od 24. novembra 2022. godine Tužilaštvo BiH je uložilo žalbu Apelacionom vijeću, koje je utvrdilo bitne povrede postupka.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. juni, kada je planirano saslušanje Dizdarevića, kao i reprodukcija svjedočenja Kučukalića i Žuje.

Aida Trepanić