Vijest

Ukinuta zabrana ulaska u BiH Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću koji su bili prijetnja za sigurnost

26. Maja 2023.17:26
Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću, koji su tokom 2022. godine vraćeni sa državne granice Bosne i Hercegovine jer su predstavljali prijetnju po državnu bezbjednost, ukinuta je zabrana ulaska u BiH, potvrdio je za Detektor ministar sigurnosti Nenad Nešić.
Međunarodni granični prelaz. Foto: granpol.gov.ba

Državni ministar Nešić je u više navrata u posljednjih 30 dana najavio mogućnost ukidanja zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu određenim osobama.

Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA) odgovorna je za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine, kao i za njihovo analiziranje i prenošenje ovlaštenim dužnosnicima i tijelima, a Granična policija BiH strancu koji predstavlja prijetnju sigurnosti BiH uručuje odluku o zabrani ulaska.

Obje agencije rade u sastavu Minsitarstva sigurnosti BiH.

Koviću, profesoru Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji je poznat po izrazito proruskim stavovima, ulaz u Bosnu i Hercegovinu zabranjen je 12. marta 2022. godine.

Tada je iz Granične policije Bosne i Hercegovine saopćeno da Ković nije ispunjavao uslove za ulazak u BiH propisane Zakonom o strancima.

“Prisustvo navedenog lica na teritoriji BiH predstavlja prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH”, saopćili su iz Granične policije Bosne i Hercegovine.

Ković je u januaru 2022. godine gostovao na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci u Republici Srpskoj, gdje je govorio o budućnosti srpskog naroda, a u martu je u beogradskom dnevnom listu “Politika” objavio članak u kojem brani rusku invaziju na Ukrajinu, navodeći da se tamo Rusija bori za svoj opstanak te da se u tom ratu odlučuje i sudbina Srba.

“Cilj ruske intervencije sada je, kako je rečeno, ‘demilitarizacija i denacifikacija’ Ukrajine”, napisao je Ković, a u augustu 2022. godine je za list “Glas Srpske“ pričao o potrebi za obnavljanjem ideje “slobode i ujedinjenja“ srpskog naroda.

“Danas, sutra ili za 50 godina. Ako su naši preci to mogli, zašto ne bismo i mi“, kazao je Ković.

Goran Petronijević, član tima Odbrane Radovana Karadžića, kazao je prilikom gostovanja na Radio-televiziji Republike Srpske, također u martu 2022. godine, da mu je ulaz u BiH zabranjen zbog prijednje po sigurnost BiH. Kako je kazao, odluku o zabrani ulaska nije htio potpisati.

“Jedna vrsta ozbiljne diskriminacije, narušavanja svih pravila, prava, graničnog prava i tako dalje”, kazao je on tokom gostovanja.

Prošle godine je ulazak u BiH zabranjen i Bratislavu Dikiću, bivšem komandantu elitne policijske jedinice Srbije – Žandarmerije, koji je bio osumnjičen u navodnom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine. Za učešće u pokušaju državnog udara bili su osumnjičeni i državljani Ruske Federacije.

Detektor je nedavno pisao o Sveruskom narodnom frontu i njenom neometanom ulasku na teritoriju Bosne i Hercegovine. Riječ je o ruskoj organizaciji čiji je čelnik Vladimir Putin, a koja je pod sankcijama Evropske unije zbog dokaza da organizacija nabavlja opremu za prorusku vojsku na istoku Ukrajine.

Susreti sa članovima organizacije koju je Evropska unija sankcionisala zbog podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu neprihvatljivi su za Evropsku uniju, potvrđeno je tada za Detektor iz Delegacije EU.

Ministar Nešić tada nije odgovorio na upit Detektora o infiormacijama koje ima vezane za ovu organizaciju.

Irvin Pekmez