Vijest

Izjavljena žalba na oslobađajuću presudu Slavici Injac

14. Juna 2023.14:10
Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske izjavilo je žalbu na presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je bivša direktorica Investiciono razvojne banke RS-a Slavica Injac oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi, a koja je ranije optužena u predmetu “Bobar banka“.
Slavica Injac sa advokatom Vladom Adamovićem u sudnici. Foto: BIRN BiH

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Republičkog javnog tužilaštva zaprimilo je pisani otpravak presude protiv Injac, kojim je oslobođena optužbi, nakon čega je uslijedlilo izjavljivanje žalbe.

“Vrhovnom sudu Republike Srpske putem Okružnog suda u Banjaluci je izjavljena žalba na ovu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja“, odgovorila je Detektoru portparolka Republičkog javnog tužilaštva RS-a Dragica Tojagić.

Injac optužnica tereti da je kao direktorica Investiciono razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) znala da “Bobar banka“ posluje s velikim kreditnim rizikom i tim povodom nije ništa učinila.

Prvostepenom presudom iz januara 2023. oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivicu u slučaju propasti bijeljinske “Bobar banke”.

“Utvrdili smo da nema dovoljno dokaza da je optužena počinila krivično djelo koje joj je stavljeno na teret i zato je oslobođena“, rekao je tada Branimir Jukić, predsjednik Vijeća Okružnog suda u Banjaluci.

Optužnicu u predmetu “Bobar banka” Tužilaštvo BiH je u martu 2017. godine podiglo protiv 16 lica zbog sumnje da su organizovanim djelovanjem pričinili štetu od 122,5 miliona maraka, što je na kraju dovelo do propasti “Bobar banke”.

Predmet protiv Injac u oktobru 2018. godine iz Suda BiH prebačen je u banjalučki Okružni sud, a ona se, izmijenjenom optužnicom, teretila za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a znala da ta banka posluje s velikim kreditnim rizikom, ali tim povodom nije ništa učinila, što je na kraju dovelo do propasti te banke i ogromne štete.

Prema optužnici, Injac je od jula 2009. godine imala saznanja da je “Bobar banka” u velikoj mjeri izložena kreditnom riziku prema grupi povezanih lica, jer je imala uvid u zapisnik o kontroli poslovanja ove banke, kao i da nije ništa preduzela, iako je bila dužna da reaguje kao direktorica Agencije za bankarstvo RS-a.

Odbrana, na čelu sa advokatom Vladom Adamovićem, tokom suđenja je insistirala na tome da Agencija za bankarstvo, na čijem čelu se optužena nalazila, u slučaju propasti “Bobar banke” nije mogla učiniti ništa više od onoga što je učinila i što joj je zakonom bilo omogućeno.

Vladimir Kovačević