Vijest

Ustavni sud upozorio državne tužioce zbog odnosa prema odlukama

13. Juna 2023.14:16
Velik broj odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koje se odnose na zaštitu ustavnosti a koje imaju određene pravne i političke posljedice, ne izvršavaju se dugi niz godina i Tužilaštvo BiH ili obustavlja istrage ili ne daje informacije o postupanju po njima, navela je predsjednica Valerija Galić.
Konferencija “Izvršavanje odluke Ustavnog suda BiH”. Foto: BIRN BiH

Tokom konferencije “Izvršavanje odluka Ustavnog suda u BiH“, Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH kazala je da su od 2000. godine Tužilaštvu BiH dostavljena 24 predmeta i rješenja o neizvršenju odluka Suda koje su konačne i obavezujuće, od čega je iz Državnog tužilaštva u 11 predmeta donijeta naredba o neprovođenju istrage, dok o ostalima nema obavijesti o postupanju.

“U razdoblju od 2002. godine do danas, Ustavni sud je u 98 odluka iz apelacijske nadležnosti donio rješenje o neizvršenju. U 84 predemeta Tužilaštvo je donijelo naredbu o obustavi i neprovođenju istrage, dok o ostalim predmetima Ustavni sud nije obaviješten o postupanju“, navela je Galić, dodavši da su iz Tužilaštva u svojim odgovorima o neprovođenju istrage najčešće navodili da “nema dokaza o postojanju osnovane sumnje za počinjenje kaznenog djela“.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler naglasio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH ima implikacije na cijelo društvo, kao i na same građane.

“Za bilo koje demokratsko društvo izuzetno je važno da imamo izvršenje sudskih odluka, a pogotovo je to važno za zemlje koje teže članstvu u Evropskoj uniji. Iz tog razloga nije slučajnost da se jedan od 14 ključnih prioriteta, prioritet broj četiri, upravo bavi pitanjem pravosuđa, odnosno Ustavnim sudom i izvršenjem njegovih odluka“, rekao je Sattler.

Sattler je podsjetio da je 16 ili 17 predmeta koji nisu izvršeni, a tiču se ustavnosti, u nadležnosti svih nivoa vlasti. On se nada da će zaključci ove konferencije, na kojoj učestvuju predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BiH te Državnog tužilaštva i Suda, kao i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, pomoći da se ovi predmeti riješe.

“U konačnici, sve se svodi na političku volju ili nedostatak političke volje. Nažalost, uvijek završimo u nekim situacijama zastoja i međusobnih političkih prepucavanja. Mi sa svoje strane nastavljamo podržavati Ustavni sud u njegovom radu, koji je u periodu od 2010. do 2020. imao 60.000 riješenih predmeta, što je sjajan rezultat“, naglasio je Sattler.

On je najavio da će se saradnja sa Ustavnim sudom BiH u narednom periodu intenzivirati, posebno uzimajući u obzir teške uslove u kojima radi.

Prema riječima Valrije Galić, Ustavni sud BiH je izložen političkim pritiscima, ali im ne podliježe, te sudije profesionalno rade i donose odluke. Kao primjer pritiska navela je da od augusta prošle godine predstavnici zakonodavne vlasti nisu izabrali nedostajuće sudije.

U prethodnim periodima, kada je Ustavni sud bio u punom sastavu, rješavao je 5.000 predmeta u roku godine i po, navela je predsjednica ovog suda, koji godišnje primi oko 5.500 predmeta.

“Prema preliminarnim podacima, u odnosu na raniji izvještaj, u ovom izvještajnom razdoblju Ustavni sud je izdao ukupno 984 naloga za izvršenje, od čega se oko 80 posto odnosi na kršenje prava u razumnom roku i naknadu nematerijalne štete“, rekla je Galić.

Predsjednica Ustavnog suda je dodala da je nalog za izvršenje dat za 676 predmeta iz apelacijske nadležnosti, kao i da je 551 odluka izvršena, dok će se za 30 odluka predložiti skidanje s liste jer su djelimično izvršene, ne mogu se izvršiti ili apelanti onemogućuju njihovo izvršenje.

Jasmin Begić