Vijesti


Na 28. godišnjicu srebreničkog genocida, u Potočarima ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava 11. Jula 2023. Vijest Komemoracijom u Memorijalnom centru Srebrenica, obilježena je 28. godišnjica genocida, a u mezarje Potočari ukopani su posmrtni ostaci 30 osoba. Preživjeli i članovi porodica žrtava, te brojne strane i domaće delegacije, poslali su poruke da negiranje genocida i glorifikacija ratnih zločinaca moraju biti sankcionisani, a pomirenje može biti efikasno ako istina, pravda i reparacije budu ispunjeni, uz garancije da zlo ne bude ponovljeno.
Danas kolektivna dženaza i ukop 30 žrtava genocida u Srebrenici 11. Jula 2023. Vijest Posmrtni ostaci 30 žrtava genocida u Srebrenici, među kojima su četiri maloljetne osobe, bit će ukopani na kolektivnoj dženazi u Potočarima, dok će u danima koji slijede u još 70 mezara biti dodavane naknadno pronađene kosti.
Ilustracije kao opomena i simbol neizrecivih gubitaka u Srebrenici 10. Jula 2023. Vijest Izložba radova umjetnice Nermine Memić pod nazivom “Opomene” otvorena je danas u prostorijama Bošnjačkog instituta u Sarajevu povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici.
Ademaj i ostali: Reprodukcija presretnutih telefonskih razgovora 10. Jula 2023. Suđenje Na suđenju za korupciju u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, nastavljena je prezentacija dokaza Tužilaštva Kantona Sarajevo koji su sačinjeni iz snimljenih presretnutih telefonskih razgovora koje su vodili i optuženi.
Tri bivša direktora Zavoda “Pazarić” osuđena na 13 i po godina zatvora 10. Jula 2023. Vijest Općinski sud u Sarajevu prvostepenom presudom osudio je Jasmina Ćerimagića, Senadu Muharemović i Redžepa Salića, bivše direktore Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, na ukupno 13 godina i šest mjeseci zatvora zbog nesavjesnog rada u službi.
S konferencije “Kolektivno sjećanje Srebrenice” pozivi na kažnjavanje negiranja genocida 10. Jula 2023. Vijest Sjećanje na genocid, ali i njegovo obilježavanje te kažnjavanje onih koji ga negiraju, obaveza je cjelokupne međunarodne zajednice, zbog prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti, poručili su učesnici konferencije “Kolektivno sjećanje Srebrenice”.
Senaid Begić na izdržavanju dvoipogodišnje zatvorske kazne 10. Jula 2023. Vijest Bivši federalni i kantonalni zastupnik Senaid Begić otišao je na izdržavanje dvoipogodišnje zatvorske kazne po presudi Kantonalnog suda u Zenici za krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja te prevara i pronevjere u službi.
Iduće sedmice završna riječ Tužilaštva na suđenju za zločine u Bratuncu 7. Jula 2023. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je planirano da Državno tužilaštvo iznese završnu riječ na suđenju Milanu Trišiću, koji se tereti za zločine počinjene u Bratuncu.
Stevandić i pojedini delegati unaprijed protiv Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici 7. Jula 2023. Vijest Dok predlagači Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske vjeruju da je ona prilika za katarzu i izgradnju mira, pojedini delegati unaprijed joj se protive.
Tužilaštvo BiH “prati situaciju“ nakon Dodikovog potpisivanja ukaza 7. Jula 2023. Vijest Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio na Twitter profilu da je potpisao ukaz suprotno stavu visokog predstavnika, Državno tužilaštvo je na upit Detektora odgovorilo da “prati situaciju“, ali nije dalo detalje šta to konkretno znači, dok stručnjaci ističu da bi ova institucija trebala reagovati.