Vijest

Na području Foče pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

U blizini sela Izbišno u kanjonu rijeke Bistrice kod Foče pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci osobe za koju se pretpostavlja da je žrtva bošnjačke nacionalnosti nestala u oktobru 1992. godine, rečeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Ilustracija. Foto: BIRN BiH

U kanjonu rijeke Bistrice na području općine Foča pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe, koji će biti prebačeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta DNK analizom.

“Istražioci Instituta za nestale osobe BiH sa pripadnicima SIPA-e (Državna agencija za istrage i zaštitu) prije desetak dana su na površini terena na ovom lokalitetu uočili posmrtne ostatke jedne osobe za koje se pretpostavlja da je bošnjačke nacionalnosti i da je nestala u oktobru 1992. godine”, kazala je za Detektor Emza Fazlić, glasnogovornica INO-a.

Kako je rekla, pretpostavlja se da je riječ o žrtvi koja je iz sela Jeleč ovim putem pokušala doći do za nju slobodne teritorije.

U procesu ekshumacije učestvovali su sudsko-medicinski patolog, predstavnici INO-a, SIPA-e, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), kao i policijski službenici Policijske stanice Foča.

Emina Dizdarević Tahmiščija