Vijest

Novinari pozvali poslanike da ne glasaju za kriminalizaciju klevete

Novinari, aktivisti i građani još su jednim okupljanjem i protestnom šetnjom u Banjaluci pozvali poslanike vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ne glasaju za izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a kojim se kriminalizuje kleveta.
Protesti novinara u Banjaluci: BIRN BiH

Transparent “Mišljenje nije zločin. Stop kriminalizaciji klevete” novinari i aktivisti pronijeli su od Trga Krajine do Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), gdje je u deset časova počela sjednica na kojoj će poslanici raspravljati i o kriminalizaciji klevete. Novinari su pozvali poslanike da ne dignu ruku kada se bude glasalo za kriminalizaciju klevete.

Iz Kluba novinara Banjaluka su podsjetili da je Republika Srpska prije dvadesetak godina dekriminalizovala klevetu i da je to bio veliki iskorak naprijed. Dvadeset godina kasnije, tvrde, sloboda govora u RS-u ide korak unazad.

“Danas, dvije decenije kasnije, vlast želi da nam oduzme jednu jedinu stvar u kojoj smo bili ispred ostalih. Vlast Republike Srpske je okrenula leđa Ujedinjenim nacijama, Vijeću Evrope, OEBS-u, udruženjima novinara u BiH i Evropskoj federaciji novinara, i poručila: ‘Ne interesuje nas šta vi mislite, mi želimo da zaštitimo svoj interes jer se bojimo istine i činjenica’”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Ivana Korajlić iz Transparency Internationala u BiH kazala je da je ovaj protest posljednji pokušaj da se utiče na narodne poslanike da odustanu od usvajanja izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske “koje su direktno usmjerene na gušenje slobode govora”.

“Ne pričamo mi ovdje samo o kriminalizaciji klevete koja će uticati na rad novinara, medija, organizacija civilnog društva. Govorimo o odredbama koje će ugušiti slobodu govora svakog građanina Republike Srpske, a i šire, koje će onemogućiti bilo kome da iznese svoje mišljenje, informacije koje na nekoga mogu uticati a da pri tome budu predmet krivičnog progona”, rekla je izvršna direktorica Transparency Internationala.


Protesti novinara u Banjaluci: BIRN BiH

Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske danas je pred poslanicima u Narodnoj skupštini. Stručna javnost i medijska zajednica mjesecima upozoravaju na pogubnost izmjena po demokratiju u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Od usvajanja nacrta zakona do upućivanja prijedloga u Narodnu skupštinu organizovane su četiri javne rasprave na kojima su novinari i aktivisti uložili primjedbe i prijedloge za brisanje određenih članova.

Predlagač zakona, Ministarstvo pravde Republike Srpske je u nacrtu u odnosu na prijedlog smanjilo novčane kazne predviđene za kažnjavanje klevete.

“Smatram da su kazne sada takve da se više ne može govoriti o kriminalizaciji klevete”, rekao je nakon skupštinskog kolegijuma kojim je najavljen prijedlog u dnevnom redu Skupštine, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Novinari upozoravaju da kazna nije jedini problem, već je to krivični progon, koji može trajati nekoliko godina uz ograničavanje rada novinara i medija.

Povlačenje kriminalizacije klevete sa dnevnog reda sjednice NSRS-a tražili su jučer i poslanici opozicije, ali njihov prijedlog na Zakonodavnom odboru nije dobio podršku.

Vladimir Kovačević