Vijest

Potvrđena optužnica za silovanje u Liplju kod Zvornika

19. Jula 2023.14:33
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik Borislava Gligorevića zvanog Beba ili Bebo zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja tri žrtve u Liplju kod Zvornika u maju i junu 1992. godine.
Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Prema saopštenju Državnog tužilaštva, Gligorević se tereti za zločine protiv čovječnosti.

“On je optužen da je – kao pripadnik jedinice ‘Bijeli orlovi’, krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam i sa drugim pripadnicima jedinice – upotrebom sile i prijetnji oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje tri žrtve”, navodi Tužilaštvo, kao i da su žrtve prisilno odvajane od ostalih zatvorenika, a često i od djece i porodica, te odvođene u okolne objekte, gdje su nad njima počinjeni zločini.

Žrtve su molile optuženog da ih ne zlostavlja, a jednu od njih je tukao rukama po glavi.

“Nije joj dozvolio da ode iz prostorije i obuče se, već je oštećenu cijelu noć držao u navedenoj prostoriji, i u toku noći je još dva puta silovao”, navedeno je, između ostalog, u dijelu optužnice koja se odnosi na jednu od zlostavljanih žrtava, koja je kasnije vraćena u dio kuće sa ostalim zatvorenicama.

Navode optužnice, koju je potvrdio Sud BiH, tužioci će dokazivati pozivanjem 24 svjedoka, među kojima i pet pod mjerama zaštite, dva stručna vještaka, kao i ulaganjem više od 70 materijalnih dokaza.

Gligorević, državljanin BiH i Srbije, trenutno se nalazi u pritvoru, a uhapšen je krajem maja, o čemu je pisao Detektor.

Za silovanje u Liplju trenutno se pred Državnim sudom vodi postupak protiv Radeta Grujića, nekadašnjeg pripadnika čete Snagovo TO-a Zvornik.

Gligorević bi se u narednom periodu trebao izjasniti o krivnji.

Lamija Grebo