Vijest

Grafiti veličanja Ratka Mladića u Zvorniku uznemiruju povratnike

9. Augusta 2023.16:07
Novi grafiti na sportskoj dvorani “Sokolski dom“ u Zvorniku kojima se veliča i herojem naziva Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, ponovo su uznemirili povratnike u ovoj općini, a nedostatak reakcije zvaničnih insitucija dodatno umanjio osjećaj sigurnosti.
Grafiti na sportskoj dvorani u Zvorniku. Foto: BIRN BiH

Na zidu dvorane “Sokolski dom“ u Zvorniku na dva mjesta je ispisano ime Ratka Mladića ispod kojeg stoji “heroj“. Za bivšeg logoraša sa Diviča, Amira Efendića, ovakvi natpisi bude najgora sjećanja na doživljeno tokom rata.

“Kad vidim taj natpis, u meni provri, to su naleti osjećaja i sjećanja na sve traume iz rata, na sve izgubljene članove porodice. Ne mogu vam opisati da sve što sam prošao prođe ispred očiju tad. Ja više ne vidim Ratko Mladić, vidim krv i užas, logor, mezare“, kazao je za Detektor.

On kaže da su povratnici u konstantnom strahu zbog svega što proživljavaju od kako su se doselili. Napadi kojima je i sam svjedočio, prijetnje, ali i natpisi na raznim mjestima po Zvorniku, utiču na nedostatak osjećaja sigurnosti.

“Zastrašivanja i premlaćivanja su postala česta sada u Podrinju, vidjeli ste slučajeve nedavne u okolini Zvornika, sve to utiče na nas. Institucije ne reaguju, nema jakog sistema koji će spriječiti te ljude. Kako onda da znam da će mene ovdje zaštititi“, kazao je Efendić.

Povratnici s kojima su razgovarali novinari Detektora kažu da se zid ove dvorane, kao i onaj koji dijeli parking od fudbalskog terena, redovno koristi za ispisivanje ovakvih i sličnih poruka, a njihovo precrtavanje ili brisanje se nikada nije sistematski radilo. Žene koje su se vratile u okolinu Zvornika, gdje žive same, nisu željele javno govoriti zbog straha da bi im to moglo dodatno ugroziti život u ovom gradu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Uprave policije Zvornik do objave teksta nisu odgovorili da li je ovaj incident prijavljen, i jesu li pronašli i kaznili počinioce. Efendić ne vjeruje ni da im je stalo da to urade, niti očekuje da će postupiti, čak i ukoliko neko prijavi slučaj.

“U samoj policiji ima ljudi koji su sudjelovali u ratu, rade i zaradili su penziju, i njima je ovo na ponos sada, a ja kao žrtva nisam mogao da se zaposlim“, ispričao je Efendić.

Grafiti na sportskoj dvorani u Zvorniku. Foto: BIRN BiH

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH, koje je u julu 2021. godine nametnuo bivši visoki predstavnik, osim zabrane negiranja genocida i drugih ratnih zločina, kažnjivo – sa najmanje tri godine zatvora – postalo je i dodjeljivanje priznanja, nagrada, spomenika ili bilo kakvog podsjetnika osobi osuđenoj pravosnažnom presudom za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin.

“Za mene Ratko Mladić predstavlja negativca koji je sudjelovao ili naredio sve što smo mi preživjeli, kao nadređeni svima koji su to izvršavali. Mogao nas je zaštititi da ne idemo u logor, da nas ne šalju u živi štit, da ne kopamo rovove i ne ginemo. Mogao je sankcionisati one koji su dolazili neslužbeno u logore i premlaćivali zatočenike“, kazao je Efendić objašnjavajući da najveću odgovornost za sve što je proživio pripisuje njemu.

Iz službe Grada Zvornika su novinarima Detektora napisali da će nakon provjere informacija dostaviti odgovor, ali do objave teksta nisu odgovorili planiraju li ukloniti grafite.

Azra Husarić Omerović