Vijest

Pretresi u Banjaluci zbog nelegalnih transakcija i pranja novca

16. Augusta 2023.13:56
Uprava Kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u saradnji sa banjalučkom Policijskom upravom, u Banjaluci je sprovela akciju “Viza”, usmjerenu na otkrivanje i dokazivanje visokotehnološkog kriminala, a pretresi su izvršeni na više lokacija.
Banjaluka. Foto: BIRN BiH

Akcija je, kako je saopšteno iz MUP-a RS-a, provedena po nalogu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, a izvršen je pretres prostorija i automobila u vlasništvu osam lica koja se sumnjiče za neovlašteno korištenje ličnih podataka i pranje novca.

“Navedena krivična djela su izvršena na način da su gore navedena lica putem marketa na ‘Dark netu‘ došli u posjed informacija o karticama za bezgotovinsko plaćanje, nakog čega su izvršili terećenja predmetnih platnih kartica čiji je izdavalac banka ‘Banco BISA’ S.A sa sjedištem u gradu La Paz u Boliviji, te bez autorizacije legalnog imaoca platne kartice izvršili 392 nelegalne transakcije u iznosu od oko 17.000 maraka“, navodi se u saopštenju MUP-a RS-a.

Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS-a, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su sva lica čija je imovina pretresena iz Banjaluke.

“Tužilaštvo nije tražilo lišenje slobode već uzimanje izjava, i sada se radi na dokumentovanju i dokazivanju krivičnog djela“, rekla je Miljanović.

U saopštenju MUP-a se navodi da su sve sumnjive transakcije iskorištene za dopunjavanje pre-paid brojeva telefona operatera telekomunikacija u BiH, a novac je nakon toga, putem SMS poruka preko “VAS“ servisa, prebacivan na naloge koji su kreirani kod pravnih lica zaduženih za igre na sreću. Na kraju su vršene isplate gotovog novca u poslovnicama tih igara na sreću.

Iz MUP-a kažu da će protiv svih lica Okružnom tužilaštvu u Banjaluci biti podnesen izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

Vladimir Kovačević