Vijest

Suđenje Zeljkoviću i ostalima se nastavlja početkom septembra

9. Augusta 2023.16:04
Suđenje Branislavu Zeljkoviću, bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, i ostalima koji su optuženi za zloupotrebe tokom trajanja pandemije virusa korona, bit će nastavljeno 4. septembra, nakon pauze koja je trajala skoro šest mjeseci.
Branislav Zeljković ispred Suda u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Ovo je za Detektor potvrđeno u Okružnom sudu u Banjaluci nakon što je, kako je objašnjeno, izvršena provjera u Sistemu za automatsko upravljanje predmetima u sudovima.

U odgovoru koji je dostavljen iz Suda, navodi se da je za početak septembra, za sada, zakazano jedino ročište u ovom predmetu.

Suđenje je prekinuto poslije nekoliko održanih ročišta, zbog zdravstvenih problema Slavka Bojića, koji je takođe obuhvaćen optužnicom Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Posljednje održano ročište održano je 13. marta ove godine, pa će, s obzirom na protok vremena, sudski postupak početi formalno iznova.

Aleksandar Jokić, jedan od branilaca Slavka Bojića, potvrdio je za Detektor da se njegov branjenik oporavio i da je u ovom trenutku spreman za praćenje suđenja.

“Nekoliko mjeseci je trajao njegov postoperativni tretman u bolnicama i banjskom lječilištu”, kazao je Jokić.

Prema njegovim riječima, nije bilo nikakvih zahtjeva za novim medicinskim vještačenjem, a neće biti ni razdvajanja optužnice, kako se to u javnosti spekulisalo.

“Za sada je zakazano samo jedno ročište, ali prema prethodnom dogovoru, dinamika suđenja će biti takva da će svake sedmice biti po jedno ročište. Takođe, suđenje ćemo praktično nastaviti tamo gdje smo stali, tako da se neće ponovo čitati optužnica i izvoditi već izvedeni dokazi”, dodao je Jokić.

Slavko Bojić je direktor firme “Promeding”, koja je, prema optužnici, sa firmom “Procontrol” iz Banjaluke vršila nabavku maski za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Osim Bojića i Branislava Zeljkovića, optužnicom u ovom predmetu su obuhvaćeni i vlasnik firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković, te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić.

Svi su optuženi da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja u pomaganju i zloupotrebama u postupku javne nabavke, a Marković i za krivično djelo davanja mita.

Oni su uhapšeni u policijskim akcijama koje su sprovedene u septembru 2021. godine. Terete se da su nesavjesnim radom i zloupotrebom položaja nanijeli štetu veću od milion konvertibilnih maraka, te je optužnicom Tužilaštva traženo da im se u slučaju dokazivanja krivice oduzme imovinska korist.

Suđenje je počelo 6. februara ove godine, a od 70 predloženih svjedoka Tužilaštva, do sada je saslušan samo jedan.

Tužilaštvo je najavilo i da će predati i preko 2.400 materijalnih dokaza protiv Zeljkovića i ostalih.

Đorđe Vujatović