Vijest

Šta za sada pouzdano znamo o ubistvima u Gradačcu

Gradačac na dan ubistava. Foto: N1

Šta za sada pouzdano znamo o ubistvima u Gradačcu

Dok policijski i pravosudni organi pokušavaju otkriti sve detalje višestrukog ubistva koje se dogodilo u petak u Gradačcu, još uvijek se čini da postoji više pitanja nego odgovora o događajima koji su završili samoubistvom osobe koja je priznala ubistva. Evo šta do sada pouzdano znamo o ubistvima koja su prenošena uživo na Instagramu.

Nakon toga, tokom bjekstva od brojnih pripadnika policije koji su tragali za njim, Sulejmanović je, prema Tužilaštvu Tuzlanskog kantona, u Gradačcu usmrtio još dvije osobe – oca i sina, prilikom čega su ranjene i tri osobe – jedan policajac, te dvoje građana. U međuvremenu, on se putem Instagram live-a još jednom javio i priznao da je ubio tri osobe, a ovaj video u jednom trenutku gledalo je više od 15.000 korisnika ove društvene mreže.

Nekoliko sati nakon prvog ubistva policijske snage uspjele su locirati Sulejmanovića na širem području Gradačca, nakon čega je on počinio samoubistvo, kazali su iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Evo šta u petak poslijepodne pouzdano znamo o ubistvima u Gradačcu.

Sulejmanović je ranije prijavljivan za nasilje u porodici

Prema informacijama koje je saopćio glasnogovornik Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović, Sulejmanović je odranije poznat policijskim, ali i tužilačkim istražiteljima zbog ranijih presuda i prijava zbog različitih krivičnih djela.

“Između ostalog, osuđivan je prije petnaestak godina i za krivično djelo pokušaj ubistva. Ima nekoliko presuda za nasilnička ponašanja i ugrožavanje sigurnosti. Imao je i prijave za nasilje u porodici”, dodao je Arnautović.

Pojasnio je da su prijave za nasilje u porodici uvijek obustavljane zbog odustajanja svjedoka da svjedoče o ovakvim djelima, iako je riječ o višestruko osuđivanoj osobi. Posljednja prijava o nasilju u porodici Tužilaštvu je upućena nekoliko dana prije ubistva, ali je ponovo povučena.

“Kada smo krenuli u dokumentovanje tog događaja, korištene su blagodeti zakona, odnosno mogućnost nesvjedočenja, tako da se odustalo od same krivične prijave za nasilje u porodici”, kazao je Arnautović.

U ranijoj emisiji TV Justice, Detektor je objašnjavao da žrtve nasilja u porodici često odustanu od prijavljivanja iz straha od partnera i nedovoljno povjerenja u sistem zaštite.

Instagramu trebalo nekoliko sati da ukloni sadržaj

Za prvo ubistvo u Gradačcu javnost je saznala putem društvenih mreža u prijepodnevnim satima, kada je Sulejmanović objavio prvi video ubistva na Instagramu. Nakon toga, policijske snage uključile su se u opsežnu potragu za njim, tokom koje je on aktivno koristio Instagram, prvenstveno kako bi putem opcije videa uživo komunicirao sa svojim pratiocima i saopštio im šta je tačno učinio. U jednom trenutku ovog javljanja uživo, koje je trajalo od 13 sati, u prenos se uključila i još jedna osoba, čiji identitet trenutno nije poznat.

Nakon toga, Sulejmanović je na svom Instagram profilu objavio nekoliko fotografija i storyja, čime je završio objave na mrežama.

Reakcija društvene mreže Instagram na ovaj slučaj trajala je duže od tri sata, pa je tako sve ovo vrijeme svim korisnicima ove društvene mreže bio dostupan video prvog ubistva, koji je do trenutka brisanja pogledalo više od 70.000 osoba. Nekoliko minuta nakon što je video obrisan, profil s kojeg je prenošeno ubistvo na ovoj društvenoj mreži je uklonjen.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona su također potvrdili da je video uklonjen sa ove društvene mreže, ali nakon što je sve dokumentovano kako bi policija i istražitelji mogli raditi svoj dio posla.

Danas su održani protesti zbog novog slučaja femicida

Samo nekoliko sati nakon ubistava u Gradačcu, u glavnom gradu BiH održani su mirni protesti Fondacije CURE, kako bi skrenuli pažnju javnosti da je femicid potrebno sistemski strogo kažnjavati. Ova organizacija je objavila i “smrtovnicu” s porukom: “Žena, supruga, majka. Ubijena jer je prijavila nasilje. Gradačac, 11.08.2023. Ožalošćeni: Građanke i građani BiH”.

U isto vrijeme, protest u Mostaru održala je Inicijativa građanki/na Mostara, osudivši femicid počinjen u Gradačcu. Oni su pozvali nadležne da postupe u skladu sa zakonom, a sve nosioce vlasti u BiH da problemu femicida i njegovoj sve češćoj pojavi u našoj zemlji pristupe ozbiljno.

“Kao i za većinu stvari u Bosni i Hercegovini, nešto dobije pažnju tek onda kad je ‘šteta već počinjena’! Svjedoci smo da glas naroda često ne načini nikakve promjene, ali složit ćemo se da je femicid nešto što sve više uzima maha, i kao takvo neophodno je više govoriti i pisati o njemu”, dodali su iz ove inicijative.

Inicijativa građanki/na Mostara smatra da “nijedna više” žena ne smije biti žrtva femicida.

Stručnjaci su zabrinuti za uticaj ubistava na mentalno zdravlje građana

Snimci koje su vidjele desetine hiljada ljudi na društvenim mrežama imaju velik negativan uticaj na mentalno zdravlje, objašnjava Elmir Ibralić, psihoterapeut u Centru za terapiju i rehabilitaciju “Vive žene“ iz Tuzle. On upozorava da video ne treba gledati ni dijeliti.

“Dijeljenje ovih videa može imati vrlo katastrofalne posljedice, prvo za osobe koje su dio porodice žene – žrtve femicida, a potom i za sve učesnike interneta, među kojima su i djeca. A naravno i taj neželjeni sadržaj koji se širi vrtoglavom brzinom neće moći kasnije biti izbrisan ili će trajati predugo”, kaže Ibralić.

Pojasnio je i da je važno da cijela javnost razmišlja na način kao da je neko od ubijenih član njihove porodice, te s takvim stavom pristupa svim sadržajima na društvenim mrežama. Naglasio je da je važno razgovarati i dijeliti misli i reakcije na događaj, te da je cijeli niz emocija normalan kao reakcija na ovaj nasilni događaj, pa ih je važno ispoljiti. Preporučuje i razgovore o ovakvim situacijama i svim osjećajima koje one izazivaju kod svake osobe.

“Iskomunicirajte o tome s osobom u koju imate povjerenja i na koju se možete osloniti. Ako vam se plače zbog ovoga, plačite. Sve su reakcije normalne u ovako kriznim situacijama. Važno je da jedni drugima pružimo podršku i razumijevanje. Bitno je da uspostavimo sistem rutine da se kroz ovaj stres i drugi stres borimo na aktivan način, a ne pasivan”, dodaje on.

Iz sarajevskog Mediacentra uputili su apel medijima da pažljivo izvještavaju o slučaju femicida i višestrukog ubistva, ali i zaštite privatnost porodice i javnost od uznemirujućeg sadržaja.

    Enes Hodžić