Vijest

Policija tvrdi da je Sudu u Gradačcu ranije isti obim dokaza bio dovoljan za određivanje mjera

17. Augusta 2023.12:53
Šest dana nakon tragedije u Gradačcu, oglasila se Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) saopćenjem u kojem je navedeno da je gradačački Općinski sud od početka godine do kraja jula izrekao 16 zaštitnih mjera prema devet osoba na osnovu istog obima dokaza i da je odluka ovog suda u slučaju Nizame Hećimović, koja je bila izložena porodičnom nasilju a potom i ubijena, bila neosnovana.
Gradačac na dan ubistava. Foto: N1

Općinski sud u Gradačcu odbio je zahtjev MUP-a TK-a za izricanje mjere “zabrana uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju”, kao i zabrane približavanja Nermina Sulejmanovića supruzi Nizami Hećimović.

U saopćenju se, između ostalog, navodi kako je Policijska uprava (PU) Gradačac u okviru svojih ovlaštenja i obaveza, nakon što je nesporno utvrđeno postojanje osnova sumnje da su od strane nasilnog lica poduzete radnje fizičkog napada na žrtvu nasilja, nadležnom sudu podnijela zahtjev za izricanje zaštitne mjere “zabrana uznemiravanja i uhođenja lica izloženih nasilju” i “zabrana približavanja žrtvi nasilja”.

Kako navode iz policije, u zahtjevu je opisan osnov sumnje koji je jasno proizlazio iz sadržaja same prijave a svoju potvrdu je imao i u činjenici da su od strane policijskih službenika neposrednim opažanjem uočene tjelesne povrede koje je žrtva nasilja imala na sebi prilikom podnošenja prijave.

I pored ovako istaknutih činjenica, kako stoji u saopćenju, Sud je utvrdio da ne postoji ni minimum dokazne građe na osnovu koje bi mogao utvrditi postojanje radnje nasilja u porodici i predmetni zahtjev odbacio.

Iz Policijske uprave MUP-a TK-a saopćili su kako na neosnovanost ovako donesene odluke Suda ukazuje i činjenica da je PU Gradačac u periodu od 1. januara do 31. jula 2023., postupajući po zaprimljenim prijavama nasilja u porodici, gradačačkom Općinskom sudu podnijela ukupno pet zahtjeva za izricanje 16 zaštitnih mjera prema devet osoba, koji su od strane Suda prihvaćeni i sve predložene zaštitne mjere su izrečene.

“Analizom navedenih zahtjeva utvrđeno je da su sve zaštitne mjere do sada izrečene na osnovu istog obima dokaza, što znači da su Sudu uz zahtjeve kao dokaz za postojanje osnova sumnje da je učinjena radnja nasilja u porodici ili prijetnja tim radnjama dostavljene službene zabilješke policijskih službenika i izjave žrtava nasilja, bez medicinske dokumentacije, izvoda iz kaznenih evidencija, svjedoka ili drugih dokaza”, navodi se u saopćenju.

Dan ranije, 16. augusta, predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić je na konferenciji, kao i u ranijem saopćenju, medijima kazala da su neopravdani napadi na sutkinju koja je odbila zahtjev, istaknuvši da policija nije dostavila dokaze o nasilju.

Pravni stručnjaci su za Detektor govorili kako smatraju da je MUP TK-a, u slučaju kada je oštećena odbila svjedočiti, bio obavezan dostaviti materijalne dokaze Sudu s ciljem izricanja zaštitnih mjera, dok su drugi smatrali da je policija dostavila dovoljno dokaza.

Prema mišljenju advokata Ifeta Ferageta, policija je dostavila informacije koje možda nisu kompletne, ali su bile dovoljne za određivanje mjera zaštite.

“To što je policija dostavila Sudu bilo je dovoljno da sutkinja odredi mjere zaštite. To nije sudski postupak u kojem imate kontradiktornost i dvije stranke – tužioca i optuženog na drugoj strani i njegovog advokata. Međutim, isto tako je sutkinja trebala kontaktirati policiju ako je smatrala da nešto nedostaje. Policajac je trebao otići na lice mjesta, sačiniti zapisnik da li osoba stanuje na adresi, s obzirom da mu je rečeno da je napustila kuću u kojoj živi. Dakle, napustila je muža s djetetom, i taj zapisnik bi bio dokaz”, objasnio je on.

Također je dodao da je sutkinja trebala saslušati i policajca, te da je u ovoj situaciji, kada se dešava nasilje u porodici, tužilac morao biti obaviješten da se desilo krivično djelo, a potom je morao provesti istragu, saslušati osobu – što je i policija mogla uraditi, uz konsultacije sa tužiocem, i dati osobi svu zaštitu.

Nakon reakcija javnosti i medija, Ured disciplinskog tužioca formirao je predmet protiv sutkinje koja je odbila odrediti mjere zabrane.

Pravni i policijski stručnjaci su ranije za Detektor kazali da treba uraditi temeljitu istragu u svrhu rasvjetljavanja činjenica i okolnosti u ovom slučaju, te utvrditi odgovornost.

Nermin Sulejmanović iz Gradačca je u petak, 11. augusta, ubio tri osobe, među kojima i Hećimović, ranio još tri, te počinio samoubistvo. Preko 15.000 korisnika Instagrama gledalo je ubistvo koje se prenosilo live.

Lamija Grebo